nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V usnjate liste zaviti srčki, ki nas učinkovito razstrupijo

18. 3. 2022; 02.00
Avtor: Mare Koren
prerezana artičoka

prerezana artičoka foto: Dreamstime

Ali ste že kdaj pripravljali artičoke? Poznali so jih že stari Grki in Rimljani, ki pa jih niso uporabljali samo v kulinariki, temveč v prvi vrsti v zdravilstvu. Artičoke so precej nepoznane, a tako zdravilne, da jih ne bi smeli spregledati.

Artičoka spada med trajnice. Ta rastlina zraste do 1,5 metra visoko in jo gojimo zaradi užitnih cvetnih popkov. Krasijo jo lepi listi in veliki cvetovi, ki so vijoličastomodre barve, zato jo po navadi sadimo v okrasne robove vrtov. Če želite hkrati očarljivo in užitno rastlino, je artičoka prava izbira.

Bogastvo vitaminov in mineralov

Roko na srce, kdaj ste nazadnje jedli artičoke? Večina je artičoke pokusila zgolj na pici, le redkokdo pa artičoke pripravlja doma kot kulinarično specialiteto. Mogoče si jo boste, ko boste izvedeli, kako zdrava je, vendarle privoščili večkrat. Artičoka namreč spada med zelo zdravo zelenjavo, polno vitaminov, železa in magnezija. Rastlina in njeni pripravki varujejo jetra in spodbujajo izločanje žolča ter delovanje prebavil. Znana je po tem, da preprečuje nastanek žolčnih kamnov, odpravlja prebavne motnje, kot so krči, driska, napihnjenost in bruhanje. Uživanje artičok naj bi bilo v pomoč pri zmanjševanju holesterola v krvi, koristne so tudi za diabetike. Z njihovo pomočjo odpravljamo tudi slab zadah in zaspanost.

Kako jih izberemo

Pri nakupu artičok zmeraj pazimo, da so kompaktne in težke ter da imajo lepe zelene liste. Svežo artičoko boste prepoznali po škripajočem zvoku, če jo boste nekoliko stisnili med dlanmi. V hladilniku se bodo obdržale nekaj tednov, a boste s tem, ko boste zavlačevali z uporabo, krivci za vse več grenčin.

artičoka foto: Profimedia

Kako jo pripravimo

Artičoka je res malo posebna zelenjava, za njeno uporabo pa potrebujemo nekaj znanja. Pri pripravi v kulinariki uporabimo zgolj mesnat spodnji del zunanjih listov, osrednjo srčiko in spodnji del koška. Pred uporabo artičoke temeljito operemo z mrzlo vodo. Nato odstranimo spodnje lističe, pecelj pa odrežemo na dolžino dva centimetra ali manj. Zgornjo četrtino odrežemo s škarjami, porežemo tudi špičaste robove listov. Če želimo ohraniti zeleno barvo artičok, jih pokapljamo z limoninim sokom. Tako pripravljene in otrebljene lahko kuhamo, vlagamo, dušimo, na hitro popražimo, cvremo, polnimo z nadevi ali serviramo z različnimi nadevi. Stebla in glave lahko blanširamo tudi v juhah in enolončnicah.

Artičoka

Artičoka foto: Profimedia

prejšnji članek
Kako vzgojiti vitezovo zvezdo, ki bo dobro cvetela
Zdravje
Kako vzgojiti vitezovo zvezdo, ki bo dobro cvetela
naslednji članek
Svetovni dan spanja: Vse več Slovencev premalo spi
Zdravje
Svetovni dan spanja: Vse več Slovencev premalo spi