nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako vzgojiti vitezovo zvezdo, ki bo dobro cvetela

18. 3. 2022; 03.00
Avtor: Mare Koren
vitezova zvezda

foto: Revija Zarja

Amarilis ali vitezova zvezda je pogosto izbrana sobna rastlina, saj navdušuje s svojimi čudovitimi cvetovi. Posebej cenjene so tudi zato, ker čez zimo in spomladi cvetijo po več tednov. Da bo res tako, smo za vas zbrali nekaj napotkov o vzgoji rastline.

Amarilise te dni lahko opazimo tudi v živilskih trgovinah, kjer prodajajo čebulice, ki že imajo steblo, vrh katerega se razvija cvet. Vzgoja te lončnice sicer ni zahtevna, a je kljub temu dobro poznati nekaj trikov, s katerimi njeno rast izboljšamo.

Amarilis foto: Pexels

Ob nakupu izberite debele čebulice

Med čebulčki amarilisa raje ne izberite tistih, pri katerih je steblo že dobro izraslo, temveč tiste, ki so najbolj debeli. Tak bo namreč kasneje napravil dve ali celo tri cvetna stebla, medtem ko ima drobnejša čebulica hrane zgolj za eno steblo. Če izberemo zgolj čebulico, jo pred sajenjem razkužimo. Za pol ure jo namočimo v 0,2-odstotno raztopino orthocida, da preprečimo morebiten pojav bolezni, ki bi lahko škodovala čebulici in kasneje cvetu.

amarilis čebulica foto: Dreamstime

Kakšna naj bo prst

Razkužene čebulice nato posadite v zemljo za lončnice, lahko pa mešanico zemlje pripravite tudi sami. Ta naj bo sestavljena iz listovke, gnojevke, težke zemlje, šote in peska. Zemlja ne sme biti kisla, saj v takšni amarilis slabo uspeva. Z zemljo nato napolnite lončke s premerom 12–14 centimetrov do treh četrtin. Vanjo nežno pritisnite čebulico in jo obdajte zgolj s toliko zemlje, da je polovica še zmeraj zunaj.

amarilis cvetovi foto: Dreamstime

Za več cvetov

Če si želite, da bi čebulica obrodila čim več cvetov, prek nje poveznite prazen lonček. V temi bo rastlo le cvetno steblo, listi pa ne. Rastlina z močnim steblom lahko nato razvije še tri, štiri ali več cvetov. Če čebulico pustimo odkrito, bo razvijala samo liste. Ko cvetno steblo zraste do višine deset centimetrov, rastlino odkrijemo. Ne izpostavljamo je neposredni sončni svetlobi, saj jo lahko sonce poškoduje. Temperatura v prostoru, kjer jo bomo vzgajali do cvetenja, naj ne bo nižja od 20 stopinj Celzija. Ko se pokaže cvetna barva, rastlino premaknemo v prostor, kjer je temperatura okoli 15 stopinj Celzija. Tako ji omogočimo, da bo cvetela dlje.

amarilis foto: Shutterstock

prejšnji članek
Ali štetje ovc pred spanjem res pomaga?
Zdravje
Ali štetje ovc pred spanjem res pomaga?
naslednji članek
V usnjate liste zaviti srčki, ki nas učinkovito razstrupijo
Zdravje
V usnjate liste zaviti srčki, ki nas učinkovito razstrupijo