stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zlata pravila, če se kašelj noče umiriti

1. 4. 2022; 03.00
Avtor: jk/revija Jana
kašelj, imunski sistem

kašelj, imunski sistem foto: Shutterstock

Veliko sluzi v dihalih, ki sili na kašelj, smo navajeni čistiti tako, da izkašljujemo. Pri tem celo večkrat uporabimo silo: kašljamo, da kar rohni. V resnici pa bi z našimi občutljivimi dihali morali delati veliko previdneje, še posebej kadar so bolna.

Človekov bronhialni sistem je zelo razvejan in kompleksno zgrajen – na obrobju so bronhiji drobni kot konica pisala in zelo občutljivi. Močan in nekontroliran napad kašlja jim lahko škodi, kajti pri hudem kašlju ima tok zraka, ki ga izdihavamo iz telesa, hitrost do 100 km/h. Za regeneracijo drobnih poškodb so običajno dovolj dva ali trije dnevi. Dlje časa trajajoče močno kašljanje pa bronhije le še dodatno razdraži. Zaščitimo jih lahko tako, da ob prehladu, smrkanju in kašljanju svojih dihal ne obremenjujemo z grobim pihanjem, smrkanjem in izkašljevanjem. Raje le zakašljajmo v komolec, in to ne  premočno: dovolj je, da lica med kašljem vzvalovijo, kar ustvarja zračno bariero, ki ščiti bronhije in druge dihalne poti.

Ustna zapora

Nadležen kašelj, ki se ga ne da umiriti, lahko ukrotimo z vajo, s katero bomo upočasnili zračni tok. Najprej sproščeno vdihnimo skozi nos, nato pa počasi izdihnimo skozi rahlo razprte ustnice. Pritisk zraka na ustnice naj bo zmeren. Lica se ne napihnejo! Zrak gre počasi in nadzorovano skozi razprte ustnice.

Kašelj foto: Dreamstime

Sključeno sedenje

To vajo izvajajmo po napadu kašlja, kajti z njo bomo lažje prišli do zraka. Sedemo na stol, komolce položimo na stegna malo nad koleni in sklonimo glavo. Zgornji del je rahlo usločen in nagnjen naprej. Trebušne mišice ne smejo biti zategnjene – raje si odpnimo gumb na hlačah. Bodimo sproščeni in sproščeno dihajmo tako, da vdihnemo skozi nos, izdihnemo pa skozi rahlo priprte ustnice, da upočasnimo zračni tok.

Naj ga pomirjamo ali spodbujamo?

Pri prehladu nas pogosto praska v grlu, kar se rado izrodi v kašljanje. V lekarni so na voljo zeliščni sirupi, ki razdražene dihalne poti prevlečejo s tankim zaščitnim filmom. Z njimi preprečimo suh kašelj, ki je najpogostejši ponoči.

Izkašljevanje začnemo spodbujati, ko bronhiji izločajo več sluzi. Tak je namreč proces samoočiščevanja telesa, ki s kašljanjem poskrbi za izločanje bacilov in virusov. Ti so ugnezdeni v sluzi, zato spodbujamo moker kašelj, saj z njim izločamo povzročitelje bolezni. V tej fazi bolezni je zelo pomembno, da je telo dovolj hidrirano: pijemo čaj in uporabljamo rastlinska zdravila z izvlečki timijana, evkalipta ali mirte, ki preprečujejo nabiranje in zadrževanje sluzi v dihalih.

prejšnji članek
Luka iz Kmetije udarno skočil v pevske vode
Svet slavnih
Luka iz Kmetije udarno skočil v pevske vode
naslednji članek
Žan Papič: Z Gašperjem Bergantom nisva par
Svet slavnih
Žan Papič: Z Gašperjem Bergantom nisva par