nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kateri so najpogostejši vzroki za slab zadah?

30. 5. 2023; 03.00
Avtor: Tea Dečman
JEZIK, OKUS, ZADAH

Neprijeten zadah foto: Dreamstime

Mnogi se spopadajo z zadahom iz ust in se zaradi njega pogosto znajdejo v zadregi. Ste tudi vi med njimi? Da se zadaha znebite za vedno, je najprej treba odkriti, zakaj ta pravzaprav nastane.

Pri tem nimamo v mislih jutranjega zadaha, ki je povsem normalen in tudi izgine z jutranjim ščetkanjem zob in grgranjem ustne vodice. Niti tistega zadaha ne, ki nastane ob praznem želodcu, ko smo dlje časa brez obroka, morda še v kombinaciji stresa in napora ob vrsti popitih kav. Niti tistega ne, ki nastane zaradi uživanja določene hrane, npr. čebule, česna, zelo začinjene in težke hrane. Te male tegobe so hitro odpravljive: s temeljitim ščetkanjem in ustno vodico.

Pogost krivec je zobni kamen

Ko torej zadaha ni mogoče odpraviti z omenjenimi preprostimi metodami, je njegov izvor največkrat v slabi ustni higieni. Če zob ne ščetkamo redno in pravilno, se dan za dnem z nalaganjem novih zobnih oblog (zobnega plaka) in njihovo nenehno mineralizacijo tvori zobni kamen, in prav ta je pogost krivec za slab zadah. Zobne obloge so namreč gojišče škodljivih bakterij. Ko so še mehke, so bakterije le na zobeh in jih lahko z rednim in pravilnim ščetkanjem hitro odstranimo. Ko pa mineralizirajo v zobni kamen, ta začne prodirati ob zobeh v dlesni, tako začnejo bakterije prodirati tudi v kri. V ustih se pojavi nevarno stanje. Zadah je »najmanjša« posledica, a vendarle zelo resno opozorilo, da je v ustni votlini nekaj narobe. Ko se zaradi zobnega kamna poveča obzobni žep in začnejo dlesni odstopati od zoba, se prej ko slej začne prodor bakterij tudi v zob. In ni treba, da boli zob oziroma zobna pulpa (živčevje v zobu), da začne zaudarjati iz ust. Ko so dlesni vnete, se pojavi tudi zadah. Pri vnetih dlesnih lahko uporabite temu namenjen gel, ki blaži vnetje in pomaga pri regeneraciji poškodovanega tkiva.

Če vaša ščetka hitro zacveti, ste verjetno pregrobi do svojih zob. foto: Dreamstime

Vnetje zoba in odpadla zalivka

Vzrok za zadah je lahko tudi vnetje le enega zoba ali pa ena odpadla zalivka, vendar je stanje v ustih veliko slabše. Vnetje v ustih ni sinhrono, ampak nastaja postopno, na enem delu prej, na drugem pozneje. Zato so dlesni na enem delu lahko bolj vnete, na drugem manj. Ko pa se parodontalna bolezen razvije v napredovano, so dlesni ob vseh zobeh zelo vnete. Brez ščetkanja zob, ki pa v tej fazi ne ozdravi parodontalne bolezni, postane zadah človekov stalni spremljevalec.

Drugi vzroki ustnega zadaha

Če je vaša ustna votlina zdrava, lahko razlogi za zadah izvirajo iz prebavnega sistema. Težave se lahko začnejo že ob kakšnem vnetju sinusov ali grla, problematični so tudi bakterije v želodcu ali črevesju, počasno delovanje črevesja, zaradi katerega hrana gnije, to pa je posledično vir energije za črevesne bakterije, ali pa porušeno ravnovesje dobrih bakterij v črevesju. Ne glede na izvor zadaha je zdrava ustna higiena, se pravi redno in pravilno ščetkanje, nitkanje, uporaba medzobne ščetke in ustne vodice, prvi korak do svežega zadaha. V drugem koraku sledijo redni pregledi pri zobozdravniku in ustnem higieniku. Če potrdita, da je vaša ustna votlina povsem zdrava in dobro skrbite za ustno higieno, pa je treba vzroke iskati drugje, globlje, v prebavilih.

Kako čisti so vaši zobje?

V enem kubičnem milimetru zobnih oblog je kar 100 milijonov različnih mikroorganizmov! In prav te bakterije so nevarne ustnemu zdravju in zdravju celotnega telesa, saj skozi odprte rane v ustih neomejeno vstopajo v človeško telo. Če bakterij ne čistimo redno (vsaj dvakrat na dan – zjutraj in zvečer), se mehke zobne obloge spremenijo v trde (zobni kamen) in povzročijo vnetje dlesni (gingivitis) in zobno gnilobo (karies). Če se ob ščetkanju zob začne izpljuvati kri, pomeni, da so dlesni vnete.

prejšnji članek
Poročni šopek je unikatno delo poročnega florista
Moda&Lepota
Poročni šopek je unikatno delo poročnega florista
naslednji članek
Razbijamo mite o zdravju srca: 4 živila, ki jim morate reči ne
Zdravje
Razbijamo mite o zdravju srca: 4 živila, ki jim morate reči ne