državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Urša Trebušak o hipnozi, samozavesti in vzgoji hčera

4. 10. 2022; 12.00
Avtor: K.M.
Urša Trebušak njena

Urša Trebušak foto: Arhiv

Urša Trebušak je med nosečnostjo začela iskati svoje poslanstvo, saj je spoznala, da se je po desetletju in pol dela v novinarstvu njena pot v tej panogi zaključila. Postala je praktik Nevrolingvističnega programiranja in RTT hipnoze po metodi Marise Peer. Za nas je spregovorila o tem, kako je takšna hipnoza videti v praksi, tako pri osebah, ki jo potrebujejo, kot tudi v lastnem življenju.

Nam lahko na kratko opišete RTT hipnozo (Rapid transformational Therapy) in jo tako približate širši publiki?


RTT hipnoza je kratica za Rapid transformational Therapy, kar bi v slovenščino lahko prevedli »bliskovita preobrazba«. RTT je tako učinkovita metoda, ker uporablja hipnozo. Ko gre človek v stanje tako globoke sproščenosti, ki nastopi med hipnozo, dobi dostop do svoje podzavesti in s tem dostop do tega, kako so nastajala njegova prepričanja ter njegovi vzorci razmišljanja in vedenja. Ti vzorci za večino med nami nastanejo v prvih petih ali sedmih letih življenja in večinoma se ne spomnimo, zakaj in kako so nastala. Med RTT pa lahko spoznamo, kako smo kot otroci doživljali neke dogodke ali situacije, običajno s svojimi starši ali v vrtcu, lahko tudi v šoli. Tako pirdemo tudi do razmevanja, zakaj smo o sebi in življenju ustvarili omejujoča prepričanja. Na primer zakaj smo se odločili, da ni smo dovolj dobri, zakaj smo začeli dvomiti vase in v svoje sposobnosti, zakaj mislimo, da bo drugim vedno uspelo, nam pa ne. Pa tudi, kako smo sploh začeli verjeti, da ni denimo nismo vredni, da nas cenijo in spoštujejo, ali da uživamo v dobrih in lepih odnosih.

Bi radi Uršino predavanje slišali v živo? Pridružite se nam ta vikend, med 7. in 9. oktobru, na Vikendu doživetij v Hotelu Špik. Zadnje sobe se še na voljo.
Zagotovite si svojo, kliknite >>TUKAJ<<.

Kdaj ste se vi prvič srečala z raziskovanjem podzavesti?


Do RTT in NLPja me je privedlo čisto navdušenje nad tem, kako deluje naš um. Kaj vse lahko dosežemo s svojim umom, če ga uporabljamo pravilno. Če sami sebi dajemo dobre sugestije, lahko dosežemo praktično karkoli. Lahko pa sami sebe tudi popoloma sabotiramo na vseh področjih. Kako lasten um, lastno razmišljanje, vpliva na to, ali bo kdo uspešen, ali bo imel lepe odnose z ljudmi, ali bo zdrav ali ne, to me je od nekdaj fasciniralo.

Ko sem prvič slišala Mariso Peer, kako razlaga o tem, kako naš um deluje in je v enem nastopu povedala vse o tem, kako bi moral um delovati, me je tako navdušila, da sem si rekla, da bi tudi sama rada vedela to, kar ve ona in to želela to znati. Tako da sem se predvsem zaradi navdušenja podala v to. Je pa vse skupaj sovpadalo s časom, ko sem v vsakem primeru želela najti novo pot zase. Takrat sem zanosila in sem vedela, da je obdobje novinarstva zame zares zaključeno in sem iskala nekaj, kar bi mene resnično navdušilo in točno takrat sem našla RTT.

Urša Trebušak foto: Arhiv

Tudi sama imate dve hčeri, se pri vzgojo obremenjujete s tem, da jima ne bi neželenih vzpostavili vzorcev ali se s starševstvom soočate po občutkih?
Iskreno, deloma sem s tem tudi obremenjena, saj se včasih zalotim, da razmišljam 'ojoj, kaj pa sem zdaj naredila'. Ampak mislim, da je to nekaj zelo običajnega za vse starše, ki o starševstvu in o tem, kako vzgajajo, razmišljajo zavestno. V osnovi pa gre za to, da skušamo narediti najboljše kar znamo v določenem trenutku. Včasih je to dobro, včasih pa ne preveč ... Starševstvo je ena najtežjih vlog v življenju. Sledim svojim občutkom in znanju, ki sem ga nabrala. Seveda mi pomaga, ker vem, kako besede ali reakcije vplivajo na njiju. Ker to vem, se vsega skupaj bolj zavedam in se poskušam izogniti določenem napakam, a se kljub temu kdaj pa kdaj zgodijo.

Celoten intervju z Uršo Trebušak si lahko preberete TUKAJ >>KLIKNITE<<. Več o Vikendu doživetij najdete TUKAJ >>KLKNITE<<.

prejšnji članek
Recept: Jesenski golaž s pivom
Kulinarika
Recept: Jesenski golaž s pivom
naslednji članek
Ivan lažji za 15 kilogramov zaključil snemanje Kmetije
Resničnostni šovi
Ivan lažji za 15 kilogramov zaključil snemanje Kmetije