Meso in sok rdeče pese z obnavljanjem krvi pospešujeta rast celic in popravljata celična jedra, sok rdeče pese zdravi malarijo, uravnava pritisk, v ljudski medicini pa velja za sredstvo za zniževanje telesne temperature. Spada med najboljše pomlajevalne vrste zelenjave, krepi vezivna tkiva in kožo, ostenje žil in kosti ter iz možganov odstranjuje kovinske strupe, pospešuje nastajanje rdečih krvnih telesc in tako izboljšuje preskrbo celic s kisikom, skrbi za optimistično razpoloženje, lasem in nohtom vrača lesk, koži daje prožnost, razstruplja, odpravlja zaprtost, odvaja vodo in kisline, priporočajo jo bolnikom z levkemijo …
Vsestransko uporabna
V kulinariki je rdeča pesa vsestransko uporabna: lahko se uporablja tako za solate kot priloga k mrzlim ploščam kot tudi za toplo prilogo, začinjeno s čebulo, soljo, kisom in žlico rdečega vina k mesnim jedem. Sveži sok rdeče pese je eliksir zdravja. Vendar pozor: če ga prehitro spijete preveč, lahko zaradi močnega čistilnega delovanja (deluje predvsem na jetra) povzroči drisko, bruhanje in celo glavobol. Zato ga raje zmešajte (v enakem razmerju) s svežim jabolčnim ali korenčkovim sokom ter za razstrupljanje telesa, dobro prebavo in dejavnejše žleze vsako jutro na tešče spijte kozarec te mešanice. Začimbe, ki jih najpogosteje uporabljamo za rdečo peso, so hren, koriander, ingver, kumina, nageljnove žbice, limonin sok, koper in peteršilj. Domovini rdeče pese sta Sredozemlje in Azija, danes pa je največ pridelajo predvsem v deželah z zmernim podnebjem.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.