franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Rdeča mušnica: Stroka svari, število zastrupitev se veča

18. 10. 2022; 01.00
Avtor: V.M.
amanita-muscaria

Amanita muscaria - rdeča mušnica foto: Pexels

Zdi se neverjetno, a ljudje se prek spleta prav zares hvalijo z uživanjem rdeče mušnice. Kljub opozorilom Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo se zanimanje še povečuje, posamezniki so celo sklenili prek predavanj poučevati javnost o čarobnih učinkih rdeče mušnice.

Potem ko smo na družbenih omrežjih opazili številne objave, tekom katerih se posamezniki ponašajo z nabiranjem in uživanjem rdečih mušnic, smo se obrnili na strokovnjake iz Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo. Gašper Razinger dr. med. nam je pojasnil, kako toksične učinkovine v rdeči mušnici vplivajo na telo, kakšni so simptomi zastrupitve, kako poteka zdravljenje in kdaj je lahko zastrupitev usodna. Njegovo razlago si lahko preberete TUKAJ.

Objave na temo rdeče mušnice foto: Facebook

Kljub svarilu stroke, naj javnost ne uživa rdečih mušnic, pa se je zanimanje za strupeno gobo še povečalo. In kot da slednje ne bi bilo dovolj, smo zasledili vabilo na spletno predavanje o čarobnih učinkih rdeče mušnice, kjer je sicer poudarjeno, da je uživanje rdeče mušnice strupeno in nevarno ter da je uporaba mišljena le na lastno odgovornost.

A kar je odsvetovano, je kot kaže za del družbe še bolj mamljivo, zato pravzaprav ne preseneča podatek, da urgentne službe po vsej Sloveniji poročajo o povečanju iskanja pomoči zaradi zastrupitve z gobami.

Amanita muscaria - rdeča mušnica

Amanita muscaria - rdeča mušnica foto: Pexels

prejšnji članek
Imate vnete oči? Ukrepajte takoj!
Zdravje
Imate vnete oči? Ukrepajte takoj!
naslednji članek
Exatlon: Ste vedeli, da je Jana model?
Resničnostni šovi
Exatlon: Ste vedeli, da je Jana model?