nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čudežni slez: Nekoč sladilo, danes zdravilo

27. 10. 2022; 01.00
Avtor: Mare Koren
slezova korenina

slezova korenina foto: Dreamstime

Tokrat pišemo o slezu. Ali ste ga že pokusili, naj vas spomnimo na ameriške »marshmallows«, ki jih zagotovo vsi poznamo, če ne drugače, iz filmov.

Slez je zdravilna rastlina iz družine slezenovk. Slezovo korenino so cenili že v antiki, zato so ga pogosto sadili tudi na vrtove. Gre za nezahtevno rastlino, ki ima rada vlažna tla, razmnožuje pa se tako s semeni kot z delitvijo korenin. Zraste vse od 60 pa do 200 centimetrov in je trajno zelišče. Korenina je vretenasta, močno razraščena, bela in mesnata. Steblo pa pokončno in skoraj nič razraščeno. Slez poznamo po sivozelenih listih, ki so po obeh straneh nežno dlakavi, in belih ali rožnatih cvetovih, ki so združeni v malocvetne zalistne ali končne grozde.

navadno sled, slezova korenina, foto: Dreamstime

Zdravilni deli

Pri slezu nabiramo vse dele, torej korenine, liste in cvetove. Najpogosteje se v zdravilstvu uporabljajo korenine, ki jih izkopljemo zgodaj spomladi ali šele po cvetenju, pozno jeseni. Korenine imajo svojevrsten vonj in so, če jih prelomimo, precej sluzaste. Cvetove nabiramo v času cvetenja, od maja do avgusta, medtem ko listov ne smemo nabirati spomladi, temveč šele po cvetenju, saj takrat vsebujejo najugodnejšo sluz. V slezu najdemo sluznato sestavino, škrob, sladkor, pektin, čreslovino, mastno olje, asparagin, jabolčno in salicilno kislino ter fosfor. V antičnih časih so ga uporabljali predvsem kot sladilo, šele pozneje so spoznali tudi njegovo zdravilno moč.

čaj iz slezenovca foto: Dreamstime

Kako in za kaj ga uporabljamo

Pri slezu je dobro poznati nekaj pravil. Nikoli ga ne poparimo oziroma ne kuhamo v vodi, saj je izjemno sluzast in bi nastala gostljata zmes, medtem ko bi uničili njegove zdravilne učinkovine. Korenine olupimo in posušimo. Lahko si pomagamo tudi s sušilnikom sadja, a pazimo, da temperatura ni višja od 40 stopinj Celzija. Nato korenine zmeljemo v prašek. Žličko praškačez noč namočimo v pol litra hladne vode in pred pitjem blago pogrejemo. Pripravek uporabljamo pri obolenjih dihal, ob vnetju grla, bronhitisu, kašlju; čisti ustno votlino in pljuča ter zdravi afte. Pri težavah s prebavili pomaga čaj, ki ga lahko pripravite prav tako iz listov, in sicer jih namakajte vsaj osem ur. Nato precedite in blago pogrejete. Pomaga pri težavah debelega črevesa, pri zaprtju, ustavlja drisko, blaži bolečine v žolčniku. Prav tako lajša mokrenje in zadržuje uhajanje vode.

slez

slez foto: Dreamstime

prejšnji članek
Dobrodelna tekma: Hokejisti Olimpije bodo zmagali za Urbana!
Svet slavnih
Dobrodelna tekma: Hokejisti Olimpije bodo zmagali za Urbana!
naslednji članek
Tanja Žagar: gre za veliko prevaro
Svet slavnih
Tanja Žagar: gre za veliko prevaro
#obraziavenija
obraziavenija