muškatni orešček, sadež foto: Dreamstime
Omenjeni sadeži so rumeno-rdeči, med katerimi nastopa še škrlatno rdeč cvet. Ko se posuši, postane jantarjevo rumen in trd. Nato ga olupijo in prodajo posebej, kot posebno začimbo, ki je po okusu precej bolj mila in mehkejša od muškatnega oreščka. Nato se iz ploda izloči muškatni orešček, v katerem najdemo eterično olje, ki vsebuje snovi, ki so lahko v večjih količinah strupene.
Kaj to pomeni? Za človeka bi bilo nevarno, če bi zaužil cel orešček ali več oreščkov, medtem ko ščepec ni nevaren in nima stranskih učinkov. In še ena resnica – celotnega oreščka ne bi mogli zaužiti, saj bi nas pred tem obvarovala močna aroma in pekoč okus.
Lažje prebavimo mastne jedi
Muškatni orešček je danes tudi uradno priznan kot zdravilo, saj ima protivnetne in analgetske lastnosti. Je tudi močan antioksidant. Pomaga pri izločanju želodčnih sokov in podpira delovanje jeter, zaradi česar so mastne jedi s ščepcem muškatnega oreščka lažje prebavljive. Eterično olje se uporablja predvsem za krepitev telesa. Najpogosteje ga v obliki mazila uporabljajo za lajšanje revmatskih obolenj, pri prehladih pa tudi hemoroidih. Dokazano zavira bruhanje, krepi vranico, želodec, debelo črevo in trebušni predel pri ženskah. Dobro vpliva tudi na nevrovegetativne motnje in nevroze ter pomaga pri migreni in glavobolu.
Uporabimo ga kot protibolečinsko sredstvo
Muškatni orešček je nepogrešljiv tudi pri ljudeh, ki jih pogosto mučijo bolečine v mišicah in sklepih. Priporočamo vam, da si priskrbite kakovostno eterično olje muškatnega oreščka. Nekaj kapljic eteričnega olja zmešajte s poljubnim rastlinskim olje, ki ga uporabljate za mazila, na primer kokosovim, mandljevim ali oljčnim, ter ga dobro vtrite v težavne predele. Bolečine bodo hitro popustile. Postopek ponavljajte 14 dni. Nato za teden dni prekinite.
Sprošča krče
Eterično olje, bogato z protibakterijskimi snovmi, se uporablja predvsem v želodčno-črevesnem predelu, kjer pomaga lajšati prebavo, zavira vnetja in sprošča krče.
V jedi tik pred koncem
Muškatni orešček dodamo v jedi tik pred koncem priprave oziroma tik preden jih postrežemo, sicer hitro izgubi aromo. Kombiniramo ga s cimetom, ingverjem, pimentom in klinčki.
muškatni orešček foto: px
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.