stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nekaj trikov, kako hitro in preprosto stopiti trebušno maščobo

1. 7. 2023; 02.00
Avtor: Tina Lucu / revija Liza Maja
debelost2

Ni krivo prenajedanje, ampak inzulin! foto: Shutterstock

Nabiranje maščobe na trebuhu je ena najpogostejših estetskih težav večine ljudi, pa tudi razlog za negotovost, predvsem pri ženskah. Čeprav je ta težava v prvi vrsti povezana z videzom, lahko maščobne obloge sčasoma povzročijo tudi resnejše zdravstvene težave, zato se je treba z njimi spopasti takoj, ko se pojavijo.

Toda zakaj se maščoba sploh pojavi?

Raziskave so pokazale, da se najbolj zredimo v predelu trebuha, nutricionist Rob Hobson pa pravi, da lahko sprememba ravni hormonov v menopavzi in občuten upad estrogena vplivata na razporeditev telesne maščobe in s tem na nastanek oblog na trebuh. »Zmanjšana telesna aktivnost in izguba mišične mase, število otrok, ki ste jih imeli, družinska anamneza debelosti, jemanje antidepresivov in pogostejše prehranjevanje zunaj ali naročanje že pripravljene hrane so lahko dejavniki, ki negativno vplivajo na obseg pasu,« pojasnjuje, medtem ko nutricionistka Pippa Campbell dodaja, da bi lahko bil krivec presežek inzulina, hormona, ki je odgovoren za uravnavanje našega metabolizma. »Inzulin je odgovoren za pretvorbo sladkorja in ogljikovih hidratov v energijo. Ko te shranjene energije z vadbo ne porabimo, se hitro spremeni v telesno maščobo okoli srednjega dela,« pravi Campbell. Poudarja tudi, da je dobro to, da trebušna maščoba ni nerešljiva, ampak obstaja nekaj preprostih trikov, kako hitro in preprosto stopiti trebušno maščobo.

Trebušna maščoba foto: Shutterstock

Izogibajte se stresu

Strokovnjaki poudarjajo, da je stopnja stresa v veliki meri povezana s povečanjem telesne teže, predvsem pa s kopičenjem maščobe. »Ko možgani mislijo, da je vaše življenje v nevarnosti, spodbudijo sproščanje adrenalina in kortizola. Zato se izogibajte stresu in se redno sproščajte, lahko tudi le nekaj minut, samo da sprostite telo,« pojasnjuje Hobson. Ko ste pod stresom, se namreč maščoba in glukoza, ki potujeta po vašem prebavnem sistemu, odlagata v obliki maščobe okoli pasu, Campbell pa svetuje, kako lahko slab stres, ki ga ne morete popolnoma odpraviti iz svojega življenja, vseeno učinkovito zmanjšate - z meditacijo, jogo ali dihalnimi vajami.

Zaprite oči in sproščeno zadihajte. Ob izdihu odplavite tudi vso nejevoljo, skrbi in stres. foto: Dreamstime

Kombinirajte različne vaje

Vadba je odlična rešitev za spravljanje telesa v kondicijo, preplavi nas z endorfini, ki prinašajo dobro voljo, hkrati pa spodbudi občutek navdušenja po sami vadbi. Poleg tega je za ohranjanje vitkega pasu zelo pomembno preizkušanje različnih vaj. »Dejstvo, da med vadbo porabimo več kisika in ustvarimo večji pretok krvi, pozitivno vpliva tudi na možgane in naše počutje,« pojasnjuje trenerka Maria Eleftheriou. »Ko se ljudje starajo, potrebujejo izometrične in ekscentrične vaje, ki delujejo v popolnoma vseh pogojih. Začnite torej z utežmi, vendar ne opustite kardiovadbe. Namreč, že 30-minutni sprehod ali vožnja s kolesom bosta sprostila endorfine, ki jih potrebujete, in ne bosta škodovala vašim sklepom. Intervalni trening enkrat na teden vam lahko pomaga znebiti se trebušne maščobe, ohraniti zdravo srce in ublažiti simptome menopavze,« dodaja.

POUDAREK: Intervalni trening enkrat na teden vam lahko pomaga znebiti se trebušne maščobe, ohraniti zdravo srce in ublažiti simptome menopavze.

telovadba foto: profimedia LIZA MAJA

Jejte jajca

Strokovnjaki priporočajo, da jajca čim pogosteje vključite v svojo prehrano. Menijo namreč, da je treba zmanjšati količino zaužitega kruha in namesto ogljikovih hidratov za zajtrk ali kosilo raje izbrati živila, bogata z beljakovinami. Zamenjajte ovsene kosmiče ali granolo za zajtrk z visoko vsebnostjo beljakovin, kot so kuhana jajca, dimljeni losos ali beljakovinski napitek. To bo pomagalo pospešiti vaš metabolizem že na samem začetku dneva,« pojasnjuje nutricionistka.

jajca foto: Dreamstime

telovadba

telovadba foto: profimedia LIZA MAJA

prejšnji članek
Datumi, na katere morate biti pozorni julija letos!
Zdravje
Datumi, na katere morate biti pozorni julija letos!
naslednji članek
Omamen užitek: Italijanska jed za ljubitelje testenin
Kulinarika
Omamen užitek: Italijanska jed za ljubitelje testenin