oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 psiholoških nasvetov za uresničitev novoletnih zaobljub

12. 12. 2022; 03.00
Avtor: Oglasno sporočilo
Vegi_hrana-1
Uresničitev novoletnih zaobljub? Tokrat vam ne bo spodletelo

“V letu 2023 bom pa res začela zdravo jesti,” ali morda “naslednji mesec se bom vpisala na telovadbo in vsako jutro pisala dnevnik hvaležnosti.” Vam je znano?

Bolj kot se približujemo koncu leta, bolj razmišljamo o življenju, o sebi, o odnosih in kariernih priložnostih. Tudi vam začetek novega leta predstavlja obdobje, ko se trudite ustvariti boljši način življenja, ki odraža to, kar želite biti? Ni presenetljivo, da se marsikdo ne uspe prilagoditi svoji novoletni viziji, saj le ta pogosto ostane zapisana v beležki ali pa le v glavi.

Spremembe se zgodijo, ko naše vsakodnevne navade odražajo našo vizijo, ne glede na to, ali smo motivirani ali ne. Kaj pa, če vam povemo, da obstaja “recept” za spreminjanje novoletnih zaobljub v navade, ki ostanejo z nami tudi vse življenje? V nadaljevanju odkrivamo 5 psiholoških nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste letos svoje zaobljube na področju osebne rasti, kariere, fizične pripravljenosti in medosebnih odnosov enkrat za vselej spremenili v trdne odločitve.

Postavite si jasne cilje

Novoletna zaobljuba je lahko zelo splošna, vendar pa za uresničitev potrebujete konkretne in merljive cilje. Zdrava prehrana lahko na primer pomeni, da si zastavite cilj pripraviti obrok z več zelenjave, ki ga odnesete s seboj v službo. Tako boste lahko takoj stopili v akcijo in se izognili vsakodnevnemu ramišljanju o tem, kako boste živeli bolj zdravo.

Začnite z majhnimi koraki

Za oblikovanje novih navad je neizogibno potreben čas. Začnite z načrtovanjem ene navade in se posvetite le tej. Če je na primer vaš cilj vsak dan oditi na sprehod v naravo, si vzemite zanj sprva 15 minut in nato iz tedna v teden nekoliko razširite svoj časovni okvir. Bolj kot čas trajanja sprehoda je pomembno, da se na sprehod odpravite vsak dan in to ponavljate več tednov in mesecev. Pri tem ni nobenega čudežnega trika, temveč gre za krepitev zagona, ki postopoma oblikuje novo vedenje.

Navado vključite v vašo vsakodnevno rutino

Zlaganje različnih aktivnosti je tehnika za oblikovanje novih navad, tako da jih dodate k že obstoječim navadam v vaši rutini. Če ste se odločili, da boste zjutraj pisali dnevnik ali brali knjigo, lahko ob pitju kave napišete 1 stvar, za katero ste najbolj hvaležni ali preberete 1 stran knjige. Začnite s preprosto in kratko aktivnostjo, ki jo povežite z že uveljavljeno navado in postopoma se bo vaša jutranja rutina utrdila.

Načrtujte rešitve ob morebitnih ovirah

Na poti do cilja se bo zagotovo pojavila ovira ali izziv, ki vas lahko odvrne od nadaljevanja izvajanja nove navade. Zapišite si vse mogoče ovire, ki jih lahko predvidite in rešitve, kako se boste z njimi spopadli. Z vnaprejšnjim poznavanjem morebitnih motilcev in načina njihovega odpravljanja si lahko zagotovite, da ne boste utrpeli neuspeha in bo nova navada trden del vašega življenja.

Bodite radovedni in delite svoje cilje

Obkrožite se z vzpodbudnimi ljudmi, s katerimi boste odprto delili svoje cilje in navade, ki jih želite doseči. Berite o stvareh, ki vas motivirajo in odkrijte nove hobije, ki vam lahko pomagajo slediti zastavljenemu cilju in utrditi novo navado.

Na poti vam lahko pomaga tudi brezplačen Naturetin program Vlagaj vase, kjer v sodelovanju s strokovnjakinjo dr. Anjo Kovačič, spec. zakonske in družinske terapije, prejmete tedenski novičnik z uporabnimi nasveti za dobro počutje in rast na področju odnosov, osebne rasti, kariere in telesne pripravljenosti. V program se lahko prijavite kadarkoli na tej povezavi.

prejšnji članek
Navade čustveno zdravih  ljudi
Zdravje
Navade čustveno zdravih ljudi
naslednji članek
Tedenski horoskop: bolje je pomagati, kjer lahko
Horoskop
Tedenski horoskop: bolje je pomagati, kjer lahko