nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Navade čustveno zdravih ljudi

12. 12. 2022; 04.00
Avtor: L. P. / revija Bodi zdrava
ženska

Sprostitvena vaja foto: Pexels

Pogosto pravimo, da nas čustvene rane bolijo celo veliko bolj kot telesne, kar ni tako zelo iz trte izvito. Kajti kadar gre za telesno zdravje, smo precej bolj angažirani, na duševno zdravje pa velikokrat pozabimo ali ga potiskamo na stranski tir. A dokazi kažejo, da imajo duševne težave na naše zdravje prav tako močan vpliv kot telesne. Zato skrbi za čustveno zdravje nikoli in nikdar ne gre zanemarjati.

Tako kot vsak dan pridno jemo vitamine, skrbimo za zdravo prehrano in se gibljemo, da bi se obvarovali pred boleznimi in drugimi nevšečnostmi, bi morali podobno skrbeti tudi za svojo čustveno blaginjo. Čustveno izjemno zdravi ljudje to znajo in mi vam razkrivamo nekaj njihovih navad.

Nadzor nad porazi
Nič nas bolj ne poniža kot porazi in padci v življenju in za čustveno zdravje je prav, da se naučimo v trenutkih porazov prevzeti nadzor nad seboj in svojimi čustvi. Čustveno zdravi ljudje porazu ne pustijo, da jim vzame motivacijo. Četudi se v nas prebujajo dvomi in strahovi, omajana pa je tudi naša samozavest, moramo te občutke ignorirati. Pri tem nam bo v veliko pomoč, če bomo znali v tem položaju izluščiti vse dejavnike, ki so bili kljub porazu v naših rokah, nad katerimi smo imeli nadzor in ki smo jih lahko usmerjali po svoje. Tako bomo dobili občutek, da vse stvari vendarle niso ušle iz naših rok, z razmišljanjem o izboljšanju strategij, ki jih lahko nadzorujemo, pa bomo tudi ohranili motivacijo. Tako nas poraz ne bo čustveno načel. Ne bo zares poraz, ampak zgolj ovira na poti.

Čustveno zdravi ljudje se ne prepuščajo tuhtanju in premlevanju. foto: Pexels

Smisel izgube
Razlika med tistimi, ki se po padcu znajo pobrati, in tistimi, ki jih padec povsem ohromi, je v tem, da znajo prvi iz padcev, porazov in travm v življenju izluščiti smisel, drugi pa ne. Čustveno zdravi ljudje znajo v še tako težkih čustvenih udarcih najti nekaj smiselnega. Vse se nam namreč zgodi z razlogom oziroma vse, kar se nam zgodi, je vzrok za to, kar smo. Iz vsake še tako slabe izkušnje se torej moramo znati nekaj naučiti, moramo najti učno lekcijo in smisel. V tem primeru hude preizkušnje na nas ne pustijo tako globokih ran.

Opustite tuhtanje

Po navadi si s tem, da vedno znova premišljujemo o nekaterih okoliščinah in jih v glavi analiziramo, ne delamo ravno usluge, čeprav se nam zdi, da le tako lahko osmislimo stvari, ki so se nam zgodile. Ljudje smo večinoma nagnjeni k temu, da v glavi premlevamo slabe dogodke in iščemo tiste podrobnosti in točke, kjer bi se lahko zalomilo. A bolj ko to počnemo, manj imamo resničnega vpogleda v samo stanje. Zaradi miselnega premlevanja se na koncu počutimo še veliko slabše kot na začetku, najeda nas vse več dvomov, zapademo lahko celo v depresijo. Čustveno zdravi ljudje se ne prepuščajo tuhtanju in premlevanju. Takoj ko zaznajo, da jih vase vsrkava vrtinec obsedenega premlevanja, se odločijo, da o stvari ne bodo nič več razmišljali. Preprosto se zamotijo s čim drugim in pustijo, da stvari, ki jih ne morejo nadzorovati, so, kakršne pač so.

Zavrnitev je treba sprejeti
Zavrnitev nikakor ne pomeni, da smo manjvredni, slabi, neljubljeni, zgube in podobno. Tako se namreč pravzaprav večinoma počutimo, kadar smo zavrnjeni. In seveda zavrnitev lahko povzroči precej čustvene bolečine, še posebno če krivdo za zavrnitev pripisujemo sebi. Vendar lahko to preprečimo. Kako? Svojo vrednost si bomo po zavrnitvi najlažje povrnili tako, da bomo pozorni na tiste lastnosti, na katere smo ponosni in jih pri sebi občudujemo – lastnosti, kot so zvestoba, iskrenost, delavnost in podobno. Ko bomo tako sami sebe prepričali, da kljub zavrnitvi nismo manjvredni, bomo tudi sicer nikoli prav prijetno zavrnitev sprejeli veliko lažje.

foto: Shutterstock

Premagajte osamljenost
Kljub neštetim možnostim za prijateljstva in nova poznanstva smo dandanes ljudje osamljeni bolj kot kadar koli prej. Osamljenost spada med najpogostejše psihološke dejavnike, ki vplivajo na naše čustveno zdravje. In zanjo smo navadno krivi kar sami – z izgovori, kot so, zakaj bi šel na zabavo, če tam ne bom nikogar poznal, zakaj bi klical prijatelje, če oni ne pokličejo mene, zagotovo so vsi zaposleni in podobno. Čustveno zdravi ljudje si ne dovolijo biti osamljeni. Če se hočete osamljenosti rešiti, zberite vse razloge (izgovore), ki jih običajno uporabljate, da se izognete družbi, nato pa se odločite in navežite stik z ljudmi, s katerimi ste se v zadnjem času imeli najlepše. Dogovorite se za srečanja z njimi in si zapolnite koledar, pri tem pa niti enkrat ne uporabite nobenega od izgovorov, ki ste jih do zdaj. Tako boste imeli precej pestrejše družabno življenje in boste manj osamljeni.

Ko bomo sami sebe prepričali, da kljub zavrnitvi nismo manjvredni, bomo tudi sicer nikoli prav prijetno zavrnitev sprejeli veliko lažje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Naslovnica novembrske revije Bodi zdrava foto: BZ

prejšnji članek
Nova sezona Milijonarja se začenja z znanimi obrazi na vročem stolu
Svet slavnih
Nova sezona Milijonarja se začenja z znanimi obrazi na vročem stolu
naslednji članek
5 psiholoških nasvetov za uresničitev novoletnih zaobljub
Zdravje
5 psiholoških nasvetov za uresničitev novoletnih zaobljub