pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z marakujo proti stresu

3. 3. 2023; 01.00
Avtor: Mija Ren / revija Bodi zdrava
pexels-gina-alexandra-jacobs-4594326

Marakuja foto: Pexels

Marakuja pomaga pri previsokem krvnem tlaku in težavah s spanjem, saj ima pomirjajoč učinek in deluje protistresno.

Marakuja, ki spada med trte iz družine pasijonovk, izvira iz toplejših držav Južne Amerike. Zaradi njene priljubljenosti jo množično gojijo tudi v drugih toplejših krajih, denimo v Avstraliji, Afriki, na Portugalskem, v Španiji, Indiji, na Novi Zelandiji, v karibskih državah in nekaterih zveznih državah ZDA.

V plodovih najdemo citronsko in jabolčno kislino, amilopektin in veliko vitamina C. Vsebuje tudi veliko flavonoidov, močnih antioksidantov, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj, bolezni srca in ožilja ter drugih degenerativnih bolezni, povezanih s staranjem, poleg tega delujejo protivnetno.

Marakuja našemu telesu priskrbi tudi vitamin B6, ki je pomemben za presnovo aminokislin, uravnava pa tudi delovanje hormonov. Telo ga potrebuje za tvorbo rdečih krvničk in nujnih protiteles, prav tako je izjemno pomemben za pravilno delovanje metabolizma in hormonskega ter imunskega sistema. Marakuja, v kateri najdemo še železo, kalij in vlaknine, pomaga pri previsokem krvnem tlaku in težavah s spanjem, saj ima pomirjajoč učinek in deluje protistresno, zato jo strokovnjaki priporočajo predvsem tistim, ki so pogosteje izpostavljeni stresu.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

prejšnji članek
Jani Morelj (Radio 1) si želi tvoje družbe
Svet slavnih
Jani Morelj (Radio 1) si želi tvoje družbe
naslednji članek
Anamaria Goltes objavila prelepo fotografijo z Luko Dončićem
Svet slavnih
Anamaria Goltes objavila prelepo fotografijo z Luko Dončićem