nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sporočilo mučenikov: Tudi nam, moškim, ni lahko!

10. 3. 2023; 06.06
Avtor: STA/ V.M.
man-2037255_960_720

Moški foto: Pixabay

Moški bodo na dan mučencev sporočili, da jim ni nič lažje kot ženskam.

Moški v Sloveniji so si v obdobju, ko pri nas še nismo obeleževali mednarodnega dneva moških, 19. novembra, kot šaljivo protiutež mednarodnemu dnevu žensk za svoj praznik izbrali 10. marec, ki je po koledarju Katoliške cerkve dan mučencev. Tako bodo tudi danes po pričakovanjih sporočili, da jim ni nič lažje kot ženskam.

Več pozornosti je potrebno nameniti zdravju moških

Čeprav moški z izbiro dneva mučencev za svoj dan niso mislili zelo resno, se v dejanskem življenju soočajo z velikimi izzivi. Društvo uroloških bolnikov Slovenije pri osveščanju o zdravju moških opozarja na premalo urologov v državi. En urolog statistično pride na 35.000 prebivalcev, medtem ko je evropsko povprečje en urolog na 20.000 prebivalcev. Posledica takšnega pomanjkanja urologov je prepozno diagnosticiranje in zdravljenje raka na prostati.

Čakalna doba za obisk urologa po navedbah društva znaša od tri mesece do dve leti, povprečno pa devet mesecev. Glede na to prihaja do zamud pri diagnosticiranju raka prostate. V državi ga letno odkrijejo pri približno 1600 moških, več kot 400 bolnikov pa letno umre. Izjemnega pomena bi bila uvedba presejalnega programa za zgodnje odkrivanje, menijo.

Po ugotovitvah društva uroloških bolnikov moške med boleznimi poleg raka prostate najbolj ogrožata še rak mod in depresija. Med umrlimi zaradi samomora je moških približno štirikrat več kot žensk. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je leta 2021 zaradi samomora umrlo 432 oseb, od tega 338 moških in 94 žensk. Dober podatek pa je, da je v zadnjih 30 letih število samomorov v Sloveniji upadlo za tretjino.


prejšnji članek
Poroka na prvi pogled: Detajl, ki razkriva ozadje ceremonije
Resničnostni šovi
Poroka na prvi pogled: Detajl, ki razkriva ozadje ceremonije
naslednji članek
Se kraljeva družina krsta princese ni udeležila?
Svet slavnih
Se kraljeva družina krsta princese ni udeležila?