Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

24 ur discipline: Ponedeljek je dan za enodnevno dieto

8. 5. 2023; 05.00
Avtor: Mojca Kopriva
čas, dieta

Enodnevna dieta je primerna za vse ženske, ki so zdrave in niso noseče. foto: Dreamstime

Prehranska strokovnjakinja Susanne Ploog meni, da je lahko prav vsaka ženska vitka oziroma ima brez težav normalno postavo. Njena skrivnost: ponedeljkova dieta.

Prav med vikendom se radi malce bolj najemo. Na žalost so stranski učinki dokaj hitro vidni. Bioritem je nekoliko zmeden zaradi poznega vstajanja in drugačnega poteka dneva, večje količine hrane preobremenijo presnovo in prebavo. Tehtnica pa kaj hitro pokaže vse posledice takšnega početja. Prehranska strokovnjakinja Susanne Ploog predlaga več enodnevnih diet, eno od njih predstavljamo tokrat. Ko se je precej časa borila z odvečnimi kilogrami, je ugotovila, da zadostuje že 24 ur discipline in kilogrami se povrnejo v stanje pred vikendom. Enodnevna dieta je primerna za vse ženske, ki so zdrave in niso noseče. Če želite, lahko shujševalni dan podaljšate na več dni in tako izgubite še nekaj dodatnih kilogramov. Če boste lačni, enostavno popijte velik kozarec hladne vode. Tako si boste napolnili želodec, organizem pa bo »dobil nalogo«, da zaužito tekočino ogreje na telesno temperaturo.

Recept za zelenjavno juho

Poru odstranite zunanje liste, steblo dobro operite in ga zrežite na prst debele obročke. Očistite papriko, brokoli in belušno zeleno, vse skupaj operite in zrežite na majhne koščke. Zelju odstranite zunanje liste in ga zrežite najprej na trakove, nato pa še na koščke. Čebulo zrežite na večje kocke. V večjem loncu na dveh žlicah oljčnega olja pri visoki temperaturi popecite čebulo. Dodajte še zelje in belušno zeleno. Nekajkrat premešajte, da se zelenjava malce sesede. Dodajte preostalo zelenjavo in še trikrat do štirikrat premešajte. Prilijte liter in pol vrele vode ter dodajte še tri do štiri žličke zelenjavne juhe in eno žlico kumine. Posodo pokrijte in pustite, da juha počasi vre 20 minut. Juhi dodajte na koščke zrezane paradižnike, začinite jo s kajenskim poprom in mleto papriko ter pustite, da se kuha še približno pet minut. Juho ohladite in jo čez noč postavite v hladilnik.

Zjutraj: Popijte skodelico kave z nemastnim mlekom ali čaj. Pojejte prvo porcijo juhe. Količino prilagodite svojemu okusu.

Dopoldan: Tega dne si ne smete privoščiti nobenih prigrizkov. Če ste lačni, popijte vodo ali zeliščni čaj. Če lakota ne mine, si pogrejte eno porcijo juhe.

Opoldan: Pojejte večjo porcijo juhe, in sicer najmanj dva velika krožnika (približno pet zajemalk oziroma 500 ml). Le tako boste namreč svoje telo oskrbeli s snovmi, ki pospešujejo vitkost. Za svež okus v ustih na koncu popijte kozarec vode z limoninim sokom.

Popoldan: Enako kot dopoldan.

Zvečer: Znova pojejte večjo porcijo juhe. Če je le možno, še pred 18.30, da boste telesu privoščili dovolj časa za prebavljanje večerje.

Pred spanjem: Popijte eno skodelico čaja za boljšo prebavo. V možnarju zdrobite po pol žličke komarčkovih, janeževih in kuminovih semen. Poparite z 250 ml vrele vode. Pustite deset minut in čaj precedite.

Pomembno: Tudi če gre za juho, jo vseeno dobro prežvečite. Čim večje kose pogoltnete, tem večja je tudi verjetnost napihnjenosti.

prejšnji članek
Evrovizija se je uradno pričela
Svet slavnih
Evrovizija se je uradno pričela
naslednji članek
Hiter način za očiščenje mastnih madežev
Zdravje
Hiter način za očiščenje mastnih madežev