pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako si pomagati pri kronični venski bolezni

10. 6. 2023; 03.00
Avtor: Lara Jelen
2

krčne žile foto: Dreamstime

Če tudi vas pestijo težave s krčnimi žilami, vam bodo prišli prav res dobri nasveti v nadaljevanju.

Najprej se pojavijo utrujene in težke noge, morda le tu in tam. Sčasoma postajajo rahlo boleče in zatekajo v gležnjih, predvsem proti koncu dneva. Stanje se slabša, noge čedalje bolj bolijo, otekajo, ponoči se pojavljajo krči v mečih, žile pa postanejo tako izbočene, da se vam zdijo  vidne iz vesolja. Kronična venska bolezen je lahko resna težava, sploh če ne ukrenemo nič, da bi stanje vsaj poskusili izboljšati (ali še bolje, preprečiti).

Krčnih žil morda ne moremo vedno preprečiti, sploh če smo jim gensko podvrženi, lahko pa poskrbimo, da se nam stanje ne bo prehitro slabšalo.

1. Nadzorujte svojo težo in ne nosite pretesnih hlač. 

Debelost je eden od dejavnikov tveganja za kronično vensko bolezen, in medtem ko na dednost ne moremo vplivati, na svojo težo lahko. Tudi če niste pretežki, je zelo pomembno, da ne nosite pretesnih oblačil, ki stiskajo vene in zavirajo pretok krvi. Izberite mehka oblačila ter ne nosite preozkih hlač, steznikov, pasov in kratkih nogavic s pretesno elastiko. Patent na nogavicah pogosto deluje kompresijsko in celo ustavlja krvni obtok.

2. Depilacija z vročim voskom se odsvetuje. 

Spremembe temperature spremenijo delovanje venskega sistema. Neposredno izpostavljanje nog visoki temperaturi je škodljivo, ker ta širi vene. Zato se občutek težkih, utrujenih in napetih nog še poveča, ko noge grejemo. Izogibajte se vsem virom toplote: soncu, depilaciji z vročim voskom, blatnim in vročim kopelim, savni, toplim pregrinjalom, grelnim blazinam in tudi gretju v avtomobilu.

Tuširanje nog s hladno vodo bo pospešilo krvni obtok. foto: Shutterstock


3. Hitro z nogami pod hladen curek! 

Medtem ko gretje škodi venam in počutju ljudi s kronično vensko boleznijo, jim hlajenje zelo koristi. Tuširanje nog s hladno vodo bo pospešilo krvni obtok, zmanjšalo občutek težkih nog in omililo bolečino. Hladen curek usmerimo od prstov proti kolenom. Kadar vas bolijo noge, tuša pa nimate v bližini, lahko poskusite tudi s kocko ledu. Če tudi te nimate in ste, denimo, že pol dneva presedeli za računalnikom ali pa se vozite na dopust, naredite odmor, vstanite in se minuto ali dve dvigujte na prste in nazaj na celo stopalo. S to koristno vajo se lahko zamotite, tudi kadar čakate v vrsti.


4. Samo migajte! 

Ljudje nismo bili narejeni za sedenje na kavču, smo si pa naredili fantastično udobne kavče, je v nekem intervjuju za Jano dejal žilni kirurg Andrej Bergauer in svetoval, da čim več migamo. Če dovolj hodimo, se nam naredi več rezervnih žil in morda zaradi tega ne bomo potrebovali revaskularizacije (operacijski poseg, med katerim se ponovno vzpostavi krvni obtok z razširitvijo zožene žile z balonskim katetrom in po potrebi z vstavitvijo žilne opornice – stenta ali kirurško z obvodom). Krčne žile se rade ponavljajo, zato ne gre računati, da si bomo pač pomagali z operacijo, če bo zadeva prišla tako daleč. Morebitna operacija zgolj rešuje zaplete, z dovolj gibanja in drugimi koristnimi navadami pa imamo moč, da tak skrajni zaplet preprečimo. Hodite do bolečine in še malo čez. Hoja je, poleg zdravil za redčenje krvi, najmogočnejša terapija za zmanjševanje maščob v krvi in statinov, so prepričani zdravniki. Ob vsakem koraku gibanje podplata požene kri visoko v peto in meča, krčenje nožnih mišic pa požene kri proti srcu. Zelo primerni športi so tudi gimnastika, kolesarjenje, golf, ples in plavanje, odsvetujejo pa se športi, pri katerih poskakujete na mestu (tenis, skvoš, nogomet, rokomet, košarka ali tek na trših podlagah). Takšne športne dejavnosti namreč povzročajo neenakomeren ponavljajoč se pritisk na venski sistem. Vene se zato razširijo, torej povečajo svoj premer, ter tako zmanjšajo venski pretok.

Samo migajte! foto: Shutterstock

5. Okrepite vranico. 

Naturopat gleda na problem krčnih žil celostno, v knjigi Naturopatski nasveti in recepti piše naturopatinja Erika Brajnik. »Najprej je treba izboljšati kakovost žil celega telesa, tako se bomo izognili kasnejšemu degenerativnemu stanju.« To še posebej velja, če bomo zaradi krčnih žil potrebovali operacijo, saj bodo sicer že tako šibke žile težje kompenzirale delo odstranjene žile, pojasnjuje. »Kitajska medicina išče vzroke za nastanek krčnih žil v vranici. Ta v tradicionalni kitajski medicini skrbi za tekočine v telesu, kakovost krvi, limfe in elastičnost tkiv, tudi žil. V naturopatiji namenjamo veliko pozornosti prav temu organu, ki hrani in skrbi za žile.« S primerno hrano lahko omogočimo, da bo vranica delovala kar najbolje. »Naše žile šibi sladkor oziroma njegovo čezmerno uživanje. To ne pomeni, da se mu morate povsem odpovedati, vsekakor pa raje izbirajte nerafinirane sladkorje ter sladila in izdelke z nizkim glikemičnim indeksom, kot je denimo agavin sirup. Živilo, ki zelo dobro vpliva na žile, je prosena kaša, ki je bogata s silicijem, ta pa skrbi za elastičnost tkiv, tudi žil. Tudi njivska preslica oziroma presličin čaj je poln silicija in zato primeren za uživanje, če imamo krčne žile.

Naturopatska formula za odpravljanje krčnih žil je naslednja: hrana, ki energijsko šibi žile: rafinirani sladkor, bela moka, banane, krompir, koruza, pšenica, korenje, buča, mlečni izdelki.
Hrana, ki energijsko krepi žile: proso, kalčki, cimet in ajda.« Brajnikova svetuje tudi polurni sprehod vsako jutro ali hitro hojo ali tek, ko se vrnemo domov, pa oblivanje nog z mrzlo vodo (razen med menstruacijo).

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 23, 6. junij, 2023.

Krčne žile foto: Profimedia

prejšnji članek
Lotos – cvet zmagoslavja
Zdravje
Lotos – cvet zmagoslavja
naslednji članek
Ta živila vam lahko povzročajo prebavne motnje
Zdravje
Ta živila vam lahko povzročajo prebavne motnje