cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Žensko srce po petdesetem: Prepoznajte znake za alarm

25. 6. 2023; 03.00
Avtor: M.K.
menopavza

Žensko srce ščitijo hormoni. Po menopavzi se zaščita zmanjša. foto: Dreamstime

Četudi se tolažimo, da so petdeseta nova štirideseta, smo videti odlično in se tako tudi počutimo, je dobra polovica let že za nami in telo je na pragu velikih sprememb.

Za ženske je pomembna prelomnica menopavza, ki pomeni konec rodne dobe in počasno ugašanje hormonov, vrelca mladosti. Morebitne (prej neopazne) težave z našo najpomembnejšo mišico se skokovito stopnjujejo, in če prezremo opozorilne znake, so posledice lahko usodne.

STRES JE NAJHUJŠI

Ženske pred razvojem najhujšega ubijalca v sodobni družbi, ateroskleroze – kronične vnetne bolezni žilne stene, ki povzroča okvaro vseh organov –, varuje mnogo zaščitnih dejavnikov, pomembno vlogo pa imajo hormoni. Z začetkom menopavze pa ta zaščita ugasne, saj hormoni usahnejo, in težave se začnejo. Poleg kajenja, sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka in količine maščob v krvi, prevelike teže ter neaktivnosti k poslabšanju zdravstvenega stanja pripomore še stres.

 OGROŽENO ŽENSKO SRCE

 Ženske naj bi stres doživljale drugače kot moški in so zato bolj podvržene tveganju za pojav srčne kapi, navaja raziskava ameriške medicinske šole Penn State. Pri moških in ženskah se v stresnih trenutkih pospeši bitje srca in poviša se krvni tlak, skupni pretok krvi skozi srce pa je pri moških med trenutki napetosti večji, kar kaže na njihovo boljšo sposobnost prilagajanja stresnim stanjem. Žensko srce zato težje prenaša napetost; predvsem intenzivno žalovanje, depresija pa tudi kronična napetost ogrožajo tako njihovo zdravje kot tudi življenje, saj so bolj izpostavljene tveganju za pojav srčne kapi.

KAJENJE ŽENSKAM BOLJ NEVARNO

 Ženske za srčnimi boleznimi običajno zbolijo kasneje kot mo ški, vendar samo če ne kadijo, trdijo znanstveniki. Študija, ki so jo izvedli norveški znanstveniki in v kateri so pregledali podatke za 1784 srčnih bolnikov, je pokazala, da kadilke doživijo srčni infarkt kar deset let prej kot nekadilke. Pri moških je ta razlika šest let.

PREPOZNAJMO ZNAKE ZA ALARM

Simptomi srčnega infarkta so pri moških drugačni kot pri ženskah. Žensko srce pokliče na pomoč z zelo netipičnimi simptomi, zato moramo biti nanje še posebej pozorni. To so: pekoča bolečina za prsnico, bolečine v hrbtu in ramenih, difuzna bolečina v trebuhu (boli v zgornjem delu trebuha, včasih pa se pridružita še slabost in siljenje na bruhanje), bolečina v spodnji čeljusti (veliko žensk najprej pomisli na težave z zobmi), po naporu se pojavijo zgaga, pritisk ali občutek tesnobe, značilno pa je tudi težko dihanje. Vsak dih je otežen – tako v mirujočem stanju kot tudi sicer.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

prejšnji članek
14 nenavadnih, a zelo učinkovitih metod, ki odpravljajo stres
Zdravje
14 nenavadnih, a zelo učinkovitih metod, ki odpravljajo stres
naslednji članek
Nasvet: Kako blažiti pik ose ali čebele
Zdravje
Nasvet: Kako blažiti pik ose ali čebele