nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kdaj je koža suha in kdaj dehidrirana?

14. 7. 2023; 04.00
Avtor: Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
obrazna krema

obrazna krema foto: Dreamstime

Vas kdaj koža močno srbi ali imate občutek, da vas neprijetno zateguje? Opažate, da je postala pusta, brez pravega sijaja ali da hitro pordeči? To skupaj z luščenjem kože kaže, da je koža lahko dehidrirana ali zgolj suha.

Do teh dveh različnih težav s kožo moramo različno pristopiti. Na prvi pogled se zdi, da besede »suha«, »izsušena« in »dehidrirana« opisujejo isto stvar, vendar gre pri negi kože za popolnoma različna pojma, ki imata tudi različne vzroke.

Suha koža je vrsta kože, pojem dehidrirana koža pa opisuje njeno stanje. Za suho kožo je značilno pomanjkanje olja ali lipidov. Pri izsušeni koži pa primanjkuje vode v roženi, zgornji plasti kože. Za izsušeno kožo ni treba imeti suhe kože, izsuši se lahko tudi mešana in mastna koža.

Vzrok za dehidracijo kože je namreč drugačen kot za suho kožo. Dehidrirana koža je posledica pomanjkanja vlage v koži, zato se koža lušči, je »zategnjena« ali pusta, pojavijo se lahko rdečica, srbečica in podobno. Omenjene težave so prehodne in jih lahko z ustrezno nego in lepotno rutino hitro rešite.

DEHIDRIRANA KOŽA je močno povezana z ZUNANJIMI DEJAVNIKI, kot so:

- vremenske razmere (sonce, veter, mraz, suh zrak),

- neustrezna pH-vrednost negovalnih izdelkov,

- premalo zaužite tekočine,

- stik s klorirano vodo ipd.

Poskrbite za svojo kožo. foto: Shutterstock


Kako poskrbeti za dobro navlaženost kože?

Za zmanjševanje omenjenih težav bodo prav prišli kakovostni vlažilni izdelki. Za nego obraza izberite vlažilni serum; nanesite ga takoj po čiščenju in toniziranju kože, zatem pa uporabite še kakovostno kremo s sestavinami, kot so denimo provitamin B5 (pantenol), aloe vera ali pšenični proteini.

Za kar se da dobro navlaženost kože telesa lahko poskrbite že med prhanjem, saj tudi nekateri geli za prhanje vsebujejo koži zelo naklonjene pšenične proteine. Obenem pa dehidrirana koža telesa kar kliče po enem izmed vlažilnih losjonov, ki v hipu pričarajo mehko in gladko polt.

Prav tako je priporočljiva uporaba izdelkov, ki podpirajo zdravo kožno bariero, saj lahko oslabljena bariera vodi v različne kožne težave. Med sestavinami takšnih izdelkov izstopajo zlasti ceramidi in niacinamid (vitamin B3).

Ko vlaženje kože ne zadostuje

Če neprijetni simptomi, kot so srbečica, rdečica, zategovanje in luščenje kože, kljub redni uporabi vlažilcev ne izginejo, je vaša koža najverjetneje suhega tipa, ki je po navadi podedovan. Gre za pomanjkanje lipidov oz. maščob, pri čemer so znaki podobni kot pri dehidrirani koži, le da so težave pri suhi koži kronične – pojavijo se lahko tudi različne oblike dermatitsa. Pomembno je, da v svojo prehrano, predvsem pa tudi k negi, dodajate kakovostne maščobe, po možnosti organskega izvora (to so avokado, oreščki in semena, mastne ribe itd.). Zelo dobro se tudi tukaj obnesejo ceramidi, ki s krepitvijo kožne bariere pomagajo v koži zadrževati vlago in tako preprečujejo poslabšanje stanja.

Specifična nega suhe kože

Pri negi obraza moramo paziti, da so sestavine izdelkov čim bolj nežne, nedražeče, a obenem tudi hranilne, nega pa naj (tako kot pri dehidrirani koži) vključuje vsaj osnovne sestavine: sredstvo za čiščenje kože, serum, s katerim aktivne učinkovine prodrejo v globoke plasti kože, kremo za obraz in kremo z UV-zaščitnim faktorjem.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Goran Dragič ne namerava zapustiti Združenih držav Amerike
Svet slavnih
Goran Dragič ne namerava zapustiti Združenih držav Amerike
naslednji članek
Popokane kapilare same od sebe nikoli ne bodo izginile
Zdravje
Popokane kapilare same od sebe nikoli ne bodo izginile