Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Trebušna debelost znak, da je s presnovo nekaj narobe

16. 7. 2023; 02.00
Avtor: Mare Koren
debelost 1

debelost 1 foto: Dreamstime

S presnovnim sindromom se ne srečujejo samo sladkorni bolniki. Gre za zapleteno stvar, ki jo je treba obravnavati skupaj z drugimi zdravstvenimi težavami, ne ločeno.

Motnje v presnovi so lahko celo osnovni vzrok za nastanek človeku nevarnih bolezni. Pogosto je čezmerna telesna teža znak, da je s presnovo nekaj narobe. Na kaj natančno mislimo, ko rečemo presnovni sindrom? To je skupina dejavnikov, ki kažejo na motnje presnove: trebušna debelost, zvišan krvni tlak, zvišana vrednost krvnega sladkorja, izmerjena na tešče, motnje v presnovi krvnih maščob (znižana vrednost koristnega holesterola HDL in zvišana vrednost trigliceridov).

Kako ovrednotiti trebušno debelost

Obseg pasu si lahko izmerite sami. Merilni trak ovijte okoli pasu v višini popka, sprostite trebuh in izdihnite. Pri moškem obsegu, večjem od 94 centimetrov okoli pasu, govorimo o povečani ogroženosti, o obsegu nad 102 centimetroma pa o zelo povečani ogroženosti.

debelost foto: dreamstime

Razlika: presnovni sindrom ali debelost?

Debelost določa indeks telesne mase (ITM), izražen v kg/m2. Če je ITM več kot 30 kg/m2, govorimo o debelosti, če je ITM od 25 do 30, govorimo o čezmerni telesni teži. Presnovni sindrom pa je skupina dejavnikov, ki kažejo na motnje presnove – hkrati se pojavljajo trebušna debelost, zvišan krvni tlak, motnje v presnovi krvnih maščob in povišane vrednosti krvnega sladkorja. Debelost je torej le eden od dejavnikov tveganja za nastanek presnovnega sindroma, vendar je najpomembnejši. Ni pa nujno, da ima človek presnovni sindrom samo zaradi debelosti.

Naredite nekaj zase

Ker je trebušna debelost najpomembnejši dejavnik presnovnega sindroma, se je treba najprej lotiti urejanja telesne teže. Iskreno si odgovorite na nekaj vprašanj. Ali je povečan vnos hrane posledica stresnih obremenitev na delovnem mestu ali v šoli? Se lakota stopnjuje, ker pojeste na dan premalo obrokov? Koliko časa presedite pred televizijskim sprejemnikom ali pred računalnikom? Naredite si načrt: čim bolj zdravo in uravnoteženo prehrano, telesno dejavnost in vzdrževanje primerne telesne teže.

prejšnji članek
Recept za domači rehidracijski napitek
Zdravje
Recept za domači rehidracijski napitek
naslednji članek
Črni ribez krepi imunski sistem, povečuje tvorbo kolagena
Zdravje
Črni ribez krepi imunski sistem, povečuje tvorbo kolagena