nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Posledice nepravilnega delovanja ščitnice

15. 7. 2023; 02.00
Avtor: M. M. / revija Bodi zdrava
ščitnica

Šščitnica. foto: Shutterstock

Žleza ščitnica med drugim uravnava tudi hitrost porabe energije iz hrane. Izračun posledic njenega nepravilnega delovanja je torej preprost: veliko hormonov ščitnice pomeni večje izgorevanje kalorij ali z drugimi besedami »prirojeno vitkost«.

Po drugi strani pa premalo dejavna ščitnica sčasoma pripelje do čezmerne telesne teže. Ob tem postajamo vse bolj utrujeni, zaspani, nerazpoloženi. Zmeraj več zdravnikov bolnikom s premalo aktivno ščitnico poleg zdravil priporoča tudi primerno dieto, ki naj opravi z maščobnimi blazinicami.

Ščitnica je ena najpomembnejših endokrinih žlez, ki leži na sprednjem delu vratu, tik pod grlom. Sestavljata jo dva režnja, na vsaki strani sapnika po eden, ki sta povezana z ožjim trakom tkiva. Majhna žleza proizvaja hormone, ki krožijo po vsem telesu in vplivajo na presnovo oz. izkoristek naše prehrane ter na uravnoteženost in proizvodnjo inzulina, ki pomaga sladkorju v krvi, da se pretvori v energijo. Delovanje ščitnice igra veliko vlogo pri obnovi celic, med njene naloge pa lahko prištejemo še popravljanje poškodovanega tkiva, nadzor srčnega utripa, uravnavanje čustev in živčnih povezav v možganih.

Golšo povezujejo z vitkostjo

Nenormalno povečana žleza, ki jo zdravnik opiše kot strumo in ljudska govorica kot »krof« ali »golšo«, ni vedno vidna od zunaj. Tudi vrat ni nujno debelejši, saj lahko golša raste navznoter, pač pa so svarilni znaki težave z dihanjem ali utrujenost in hujšanje, do katerih pride zaradi motenj pri nastajanju hormonov. Najpreprostejši način ugotavljanja, ali je žleza ščitnica povečana, je ultrazvočni pregled. Ta bo tudi pokazal na morebitni tumor ščitnice, ob čemer je treba vnaprej poudariti, da jih velika večina ni rakavih, za rakave tvorbe na ščitnici pa v začetnih fazah velja visoka stopnja ozdravljivosti.

Ali je za moje pridobivanje telesne teže lahko kriva ščitnica?

Da. Če opažate, da se brez razloga redite, da postajate vse bolj okorni, zaspani in slabo razpoloženi, če vam izpadajo lasje, imate luskasto kožo, globok glas, lahko upravičeno sumite na hipotireodizem, za katerim sicer najpogosteje trpijo starejše ženske. Po večini morajo bolnice pri hormonskem zdravljenju vztrajati vse življenje, vendar tablete nimajo večjih stranskih učinkov. Le redko je potrebna operacija.

Testiranje je priporočljivo tudi za mlade ženske

Presejalni test oziroma merjenje hormona ščitnice, tirotropnega hormona (TSH) in prostega T4, je priporočljivo že pred 35. letom, po tem pa vsakih pet let oziroma takoj, če opazite zgoraj navedene simptome. Ne odlašajte, morda za vaše odvečne kilograme niso krivi preobilni obroki!

Ali je za moje pridobivanje telesne teže lahko kriva ščitnica? foto: Shutterstock

Dieta za premalo aktivno ščitnico

V zadnjem času je bilo narejenih kar nekaj raziskav o tem, katere vrste hrana je primerna za premalo aktivno ščitnico. Rezultati so presenetljivi. Če je raven ščitničnih hormonov le malo znižana, vam bo prilagojena dieta gotovo koristila tudi pri uravnavanju telesne teže. Pomagate si lahko z naslednjimi živili:

Jod. Nikar ne uživajte več običajne kuhinjske soli, temveč na prodajnih policah poiščite sol, obogateno z jodom. Za optimalno delovanje ščitnice potrebujete 150 mikrogramov joda na dan; tolikšna količina je v približno pol čajne žličke soli z dodatkom joda. Običajna kuhinjska sol ne vsebuje veliko joda, zato pomanjkanja ne morete nadomestiti s presoljenjem. Zvišali boste krvni tlak in obremenili ledvica.

Selen. Ščitnica nujno potrebuje selen, da lahko izloča dovolj hormonov. Potrebujete približno 55 mikrogramov selena dnevno, najdete pa ga v oreščkih (še posebej v brazilskih), tuni in rižu.

Soja. Nekatere raziskave so pokazale, da soja upočasni izločanje hormonov žleze ščitnice, zato ni priporočljivo zaužiti več kot dve skodelici sojinega mleka ali sojinega čipsa na dan.

Ustekleničena voda. Slovenska voda iz pipe je sicer neoporečna, vendar je v njej veliko fluorida, ki zavira izločanje ščitničnih hormonov. V ustekleničeni vodi fluora ni. Glejte, da boste zobe po umivanju dobro splahnili, tudi v zobnih pastah je namreč fluor.

Ribe. Omega-3-maščobne kisline iz rib so nadvse pomembne za ohranjanje zdravih celičnih membran, ki pomagajo pri transportu ščitničnih hormonov skozi telo. Vsaj dvakrat na teden si privoščite lososa, skušo ali sardele. Če rib ne marate, toplo priporočamo jemanje dodatkov ribjega olja.

Varujte se hujšanja s hormonskimi pripravki!

Teoretično je resda najpreprosteje shujšati s ščitničnimi hormoni, saj s tem porabo energije umetno povečamo. Toda to je zelo nevarno. Zdravniki glasno svarijo pred takšnim načinom hujšanja, saj lahko pri sicer zdravem človeku nastanejo hude srčne okvare, včasih pa pride tudi do izpadanja las.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Zakaj postanejo  kumare grenke?
Zdravje
Zakaj postanejo kumare grenke?
naslednji članek
Božansko dobro: V treh korakih do malinine ledene sladice
Zdravje
Božansko dobro: V treh korakih do malinine ledene sladice