Zdravje
 

Marelice izboljšujejo prebavo

19. 7. 2023; 14.00
Avtor: Mare Koren
marelice, bodi zdrava apricots-1522680_1920

Vsebujejo veliko vlaknin in tekočine. foto: Pixabay

Slastne marelice so polne hranilnih snovi, zato so zelo koristne za organizem: med drugim pripomorejo k zdravi prebavi in zdravju oči ter zmanjšajo tveganje bolezni srca.

Poleg tega, da so marelice resnično odličnega okusa, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, ki pripomorejo k pravilnemu delovanju organizma. So odličen vir vitaminov A, C in E, vsebujejo pa tudi flavonoide, snovi, ki nas varujejo pred boleznimi, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca, ter dokazano nevtralizirajo proste radikale. Vitamina A in E sta zelo pomembna za zdravje oči, betakaroten in vitamin C pa jih ščitita pred poškodbami.

Vsebujejo ogromno vlaknin

Marelice so bogat vir vlaknin in pomagajo ohranjati uravnoteženo prebavo. Ena skodelica marelic vsebuje 3,3 grama vlaknin, bogate so tudi s topnimi vlakninami, ki so pomembne pri uravnavanju sladkorja in zdravega holesterola v krvi. Marelice so prav tako izjemno bogate s kalijem, mineralom, ki je odgovoren za regeneracijo mišičnega tkiva in regulacijo tekočine v telesu. Z rednim vnosom kalija lahko preprečite neprijeten občutek napihnjenosti.

Z njimi vnašamo tudi vodo

V marelicah je veliko vode, zato uživanje tega sadja pomaga vzdrževati zdrav krvni tlak in telesno temperaturo ter pripomore k zdravju sklepov in pravilnemu delovanju srca. Večina ljudi na dan ne popije dovolj vode, uživanje tega sadja pa pomaga dosegati priporočljive količine dnevnega vnosa vode v telo.

Ščitijo jetra

Nekatere raziskave so pokazale, da lahko marelice pomagajo pri zaščiti jeter pred oksidativnim stresom. Pri dveh raziskavah, ki so jih izvajali na živalih, so pri podganah, ki so dobile alkohol in marelice, ugotovili nižjo raven jetrnega encima in nižje vrednosti vnetnih markerjev kot pri podganah, ki so dobivale zgolj alkohol, ne pa tudi marelic. Ta raziskava bi lahko pokazala, da marelice preprečijo poškodbe jeter zaradi naravno visokega deleža antioksidantov. Da pa bi lahko dokazali pozitivne učinke tudi pri ljudeh, je potrebnih več raziskav.

prejšnji članek
Manj znana plat izdelkov za samoporjavitev
Moda&Lepota
Manj znana plat izdelkov za samoporjavitev
naslednji članek
Teh jedi ne smete nikoli pogrevati
Kulinarika
Teh jedi ne smete nikoli pogrevati

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.