nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko na dopustu boli trebuh ...

17. 7. 2023; 04.00
Avtor: NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
shutterstock_1536171596

Bolečine v trebuhu foto: Shutterstock

Tukaj je zbranih nekaj pogostih vzrokov za bolečine v trebuhu.

Pogosta težava, ki nas žal pesti tudi v dopustniških dneh, so bolečine v trebuhu. Zanje obstaja veliko možnih vzrokov, od manjših težav do resnejših stanj. Zato se je ob močnih in dlje trajajočih bolečinah v trebuhu pomembno obrniti na zdravnika za natančno diagnozo in s tem ustrezno zdravljenje.

Prebavne motnje

Bolečine v trebuhu so lahko posledica prebavnih motenj, kot so napenjanje, zaprtje, driska, sindrom razdražljivega črevesja, gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) ali vnetna črevesna bolezen.

Prehranske težave
Te se pojavijo zaradi čezmernega uživanja mastne ali začinjene hrane, prevelike količine hrane ali alergije na določeno vrsto hrane.

Okužbe
Okužbe v prebavilih, kot so virusne, bakterijske ali parazitske okužbe, lahko povzročijo bolečine v trebuhu, skupaj z drugimi simptomi, kot so driska, slabost in povišana telesna temperatura.

Ledvični kamni


Nastajanje ledvičnih kamnov lahko povzroči hude bolečine v spodnjem delu trebuha ali boku. Bolečina se običajno pojavlja v valovih in jo lahko spremljajo slabost, bruhanje ter težave pri uriniranju.

Vnetje trebušne slinavke
Vnetje trebušne slinavke, imenovano pankreatitis, lahko povzroči hude bolečine v zgornjem delu trebuha, ki se lahko širijo v hrbet. Bolečina je običajno povezana s slabostjo, bruhanjem in poslabšanjem po uživanju mastne hrane.

Vnetje slepiča
To lahko povzroči bolečine v spodnjem desnem delu trebuha. Bolečina se po navadi začne v sredini trebuha in se postopoma premika v desno ter se poslabša pri gibanju ali kašljanju.

Stres


Med vzroke za bolečine v trebuhu zdravniki in specialisti čedalje pogosteje prištevajo stres. Na žalost in veliko škodo so stresne bolečine v trebuhu postale izredno vsakdanja težava sodobne družbe. Posledica dolgotrajnega stresa in tudi anksioznosti so lahko bolečine v želodcu, krči v trebušnem predelu in splošno nelagodje prebavnega trakta.

*Specifične ženske težave

Ženske bolečine v trebuhu so še nekoliko bolj posebne. Pogosto se, predvsem v spodnjem delu trebuha, pojavljajo tudi pred in med menstruacijo ali po njej. Tudi dolgotrajnejše bolečine v trebuhu pri ženskah se pogosto povezujejo s težavami z rodili. Bolečina se takrat pogosto pojavi malo višje nad sramno kostjo. Če se bolečina pojavi samo na eni strani, je krivec za bolečino verjetno jajčnik. Pri ženskah so ob tem pogosti predvsem krči.

Simptomi in znaki bolečin v trebuhu

Znaki, da se v naši trebušni votlini nekaj dogaja, so si lahko izjemno različni, zelo pogosti pa so:

  • krči v trebuhu
  • napenjanje
  • jutranja slabost
  • dnevno slabše počutje
  • ostre kratkotrajne ponavljajoče se bolečine
  • tope in stalne bolečine

Pomembno je torej, da se ob dolgotrajnih, hujših ali nenavadnih bolečinah v trebuhu posvetujete z zdravnikom. Ta bo postavil diagnozo na podlagi simptomov, pregleda in morda tudi dodatnih preiskav, kot so krvne preiskave, slikanje z magnetno resonanco (MRI) ali ultrazvok trebuha. Ne pozabite, da je prav pravilna diagnoza ključna za učinkovito reševanje težav.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Pivo in cvetje: Poskrbeli za festival, o katerem se bo govorilo še leta
Svet slavnih
Pivo in cvetje: Poskrbeli za festival, o katerem se bo govorilo še leta
naslednji članek
Božanski pistacijev sladoled s timijanovim medom
Kulinarika
Božanski pistacijev sladoled s timijanovim medom