nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pivo in cvetje: Poskrbeli za festival, o katerem se bo govorilo še leta

17. 7. 2023; 05.00
Avtor: K.M.
Pivo in cvetje (4)

Za vrhunec festivala je poskrbela zasedba Boney M foto: Mediaspeed za Pivo in cvetje

Vrhunec domačega festivalskega poletja je postregel z vsem, kar je obljubljal: paleto etnoloških, ustvarjalnih in zabavnih vsebin, ki predstavljajo Laško in Laščane, glasbo in zvezdami, ki so napolnile mestne trge.

Nekateri so v Laško iz Celja prikolesarili s festivalsko reprezentanco z znanimi športniki, drugi so se pripeljali iz Ljubljane s party vlakom Radia 1, tretji s karavano mopedov, četrti v protokolarnih vozilih ... in še na številne druge načine - vsi pa so prišli zaradi piva, cvetja in izbrane muzike. In spet jih je prišla nepregledna množica. Obiskovalci 58. festivala Piva in cvetja Laško so brez zadržkov sprejeli v trajnost usmerjene novosti, tudi žepu prijazno vstopnino, ter še enkrat več napolnili ulice in trge prikupnega mesteca ob Savinji.

V Laško sta s festivalsko reprezentanco iz Celja prikolesarila tudi skakalca Timi Zajc in Žiga Jelar. foto: Mediaspeed za Pivo in cvetje

Petkovo dogajanje

Dogajanje na dveh glavnih prizoriščih, Zlatorog in Burin, so dopolnili številni manjši odri in odrčki za ljubitelje posameznih žanrov, od elektronske glasbe do 'musikantenstadla', balkan trapa, muzike 80. let in uličnih glasbenikov na vsakem koraku. Pivo in cvetje Laško je glasbeno in kulturno razgiban festival, pretkan s številnimi neglasbenimi vsebinami, vseeno pa so v soboto največ simpatij obiskovalcev poželi Magnifico, Žan Serčič, Jan Plestenjak, Big Foot Mama in seveda Boney M. Legende so najboljši odziv požele z lani obujenim hitom Rasputim, a tudi na ostale klasike, kot so Ma Baker, Daddy Cool, Belfast, Rivers of Babylon ... se je starostno pisano občinstvo odzivalo odlično.

Dejan Dogaja je izgubil stavo in se za vedno poslovil od irokeze. foto: Mediaspeed za Pivo in cvetje

Magnifico je nastopil v petek. foto: Mediaspeed za Pivo in cvetje

"Organizatorji smo zelo zadovoljni, da se je uvedba vstopnine izkazala za izredno pozitiven ukrep, ki bistveno prispeva k večji varnosti, obisk pa je bil kljub vstopnini odličen. V treh dneh je festival gostil okoli 45.000 obiskovalcev," je po dogodku povedala Tina Belej, direktorica STIK Laško.

Gremo v hribe - na Šmohor

Medtem, ko so najbolj vzdržljivi ljubitelji hortikulture in hmeljnih derivatov šele odhajali spat, so zgodnji ptiči v soboto že plezali na Šmohor v sklopu festivalske izdaje pohodniškega izziva Gremo v hribe. Na vrhu so športna srca razplesali Miki Vlahović, Ansambel Pik in Alya, ki ji je pripadla tudi čast odpreti drugi večer festivala na odru Burin. Počivali pa niso niti godbeniki in mažorete, ki so v času poznega zajtrka pripravili budnico v festivalskem kampu.

Sobotno dogajanje 

Če je Alya, ki je na večernem dogajanju zaradi bolezni nadomestila Niko Zorjan (KLIKNITE TUKAJ), ob BQL in Luku Basiju na manjšem odru ponudila najbolj 'nabrit' nastop, je na Zlatorogu po žanrsko precej pisanem petku v soboto kraljeval rock 'n' roll. Občinstvo so ogreli Elvis Jackson, sledila je laška festivalska klasika, Šank Rock, ki se je tudi tokrat odrezal odlično, festival pa je zaprl bend, ki počasi prevzema primat na domačih in hitro osvaja tudi regionalne odre. Joker Out so krivi, da se je letos na Pivo in cvetje Laško pripeljal še kak tujec več, fantje pa so spet pokazali zakaj na njihovo muziko in šarm ne padajo le Slovenci.

Alya je najprej pela na Šmohorju, nato pa še na odru Burin v Laškem. foto: Mediaspeed za Pivo in cvetje

Joker Out so v soboto uradno zaprli glasbeni del letošnjega festivala. foto: Mediaspeed za Pivo in cvetje

Nedelja bo v zdraviliško-pivovarskem mestu ob Savinji v znamenju tradicionalne parade pivovarskih starodobnikov, pihalnih godb in mažoretk ter številnih drugih skupin, ki pripravljajo razglednice preteklosti in jih predstavijo številnim navdušenim obiskovalcem. Parada, v kateri sodelujejo tudi najrazličnejša lokalna društva iz mesta in okolice, je prava paša za oči in ušesa.

prejšnji članek
Melani Mekicar zaključila s pomembnim obdobjem svojega življenja
Svet slavnih
Melani Mekicar zaključila s pomembnim obdobjem svojega življenja
naslednji članek
Ko na dopustu boli trebuh ...
Zdravje
Ko na dopustu boli trebuh ...