zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali ste tudi vi v skrbeh zaradi klopov?

5. 4. 2016; 01.16
Avtor: Promocijsko gradivo
boss-fight-stock-photos-free-high-resolution-images-photography-women-woman-black-hat

Pogosto se oboleli za klopnim meningoencefalitisom (KME) niti ne spomnijo, da bi jih klop vbodel. Vendar je že stik s klopovo slino dovolj za okužbo. Ravno zato je zelo pomembna zaščita.

Topli dnevi in prebujajoča se narava nas kar kličejo, da se gremo sproščat v pomirjujoče zavetje narave. Ko bi le bilo vse tako preprosto …

Tako kot nam prijajo toplejše temperature, tako tudi klopom ponujajo dobre pogoje za življenje. In mi smo dobra tarča, na kateri se lahko okrepčajo. Če klopi ne bi bili okuženi, bi bil njihov vbod precej neopazen. Tako pa moramo biti na vsakega klopa izjemno pozorni, saj so potencialni prenašalci zelo nevarnih bolezni – med drugim klopnega meningoencefalitisa (KME), ki prizadene osrednje živčevje. Če zbolimo za KME, lahko zdravimo le simptome, saj zdravila za KME nimamo. Zdravljenje traja od več tednov do več mesecev, posledice pa so lahko dolgotrajne in nam obrnejo življenje na glavo.


Kaj je klopni meningoencefalitis?
Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov, ki traja od februarja do novembra, zadržujejo v naravnih žariščih bolezni – klopi so predvsem v gozdni podrasti, grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu.

Trajne posledice KME pri več kot 35 odstotkih bolnikov
Prvi znaki klopnega meningoencefalitisa so podobni gripi in se pojavijo od sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavijo utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol.
Sledi prosti interval, ki traja od nekaj dni do tri tedne, ko se bolniku zdi, da je že bolje. Vendar se v drugi fazi bolezen pokaže v vsej svoji moči. V drugi fazi lahko namreč nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt. Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost zbranosti, pareze (delne ohromelosti), pa tudi ohromelost.
Trajne posledice se pojavljajo pri 35 do 58 odstotkih bolnikov, ki so preboleli to bolezen. Posledice močno vplivajo na kakovost življenja, povzročajo dolgotrajno bolnišnično zdravljenje in rehabilitacijo.


Cepljenje je najučinkovitejši ukrep za zaščito pred KME
Cepljenje je najučinkovitejši ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom, opozarjajo strokovnjaki. Cepivo je varno in učinkovito. Cepljenje proti KME je priporočljivo vsem osebam od enega leta starosti, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen (previdnost velja po vsej Sloveniji).

V okviru osnovnega cepljenja je treba prejeti tri odmerke
Priporočljivo je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmakom, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Tretji odmerek sledi čez 9–12 mesecev, nato pa so potrebni poživitveni odmerki, prvi čez tri leta, pozneje pa na pet let. Če se cepimo pozneje, na primer v poletnih mesecih, je priporočljivo dobiti drugi odmerek cepiva že dva tedna po prvem, da čim prej dosežemo zaščitno raven protiteles.

prejšnji članek
Slavna igralka umira, ganljivo pismo pretreslo svet?!
Svet slavnih
Slavna igralka umira, ganljivo pismo pretreslo svet?!
naslednji članek
Najboljša pričeska za vaš obraz
Moda&Lepota
Najboljša pričeska za vaš obraz