901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sonce - nam koristi ali škoduje?

5. 4. 2016; 12.30
Avtor: Mira Ćirović/revija Fatalna
sonce
Sončna svetloba je pomembna za uravnavanje vseh telesnih funkcij. Dokazano izboljšuje naše razpoloženje, počutje in splošno zdravje. Poleg tega aktivira metabolizem, pospeši prekrvitev in blagodejno deluje na celoten imunski sistem. Ker nudi toliko koristi, je sonce bistveno za zdravo življenje.

Najstarejše zdravilo

Zdravilne učinke sonca so poznali že stari Grki. Začetnik zahodne medicine Hipokrat je med drugim utemeljil tudi helioterapijo. To je metoda zdravljenja s soncem. Prav vse stare civilizacije, od Grkov, Rimljanov in Egipčanov, so verjele, da se rane hitreje celijo na soncu. Videti pa je, da smo na dobrodejnosti sonca v sodobnem času, vsaj za nekaj časa, nekako pozabili. No, v zadnjem času, ko zdrav življenjski slog postaja vse bolj moden, pa se vse več strokovnjakov z različnih področij spet nagiba k prednostim, ki nam jih nudi sonce.

Vsi na sonce!

Koristi izpostavljanja kože soncu pretehtajo tveganja, trdijo izsledki različnih raziskav. UV-žarki pospešujejo dihanje, krvni obtok, presnovo in delovanje žlez. Sončna svetloba je še posebno pomembna za nastajanje vitamina D, s pomočjo katerega lahko telo koristi kalcij v hrani, ki ga potrebuje za krepitev mišic in kosti. O njegovi blagodejnosti je na voljo že na tisoče uglednih študij. Ste vedeli, da sonce med drugim prispeva k znižanju krvnega pritiska in zmanjša tveganje za srčne napade in kapi? Vse to so ugotavljali v raziskavi, ki so jo opravili raziskovalci z univerze v Edinburgu. Vendar pa to ni edina raziskava, ki govori sončnim žarkom v prid. Da moramo več na sonce, se strinjata tudi slovenski avtorici Sabina Topolovec in Sonja Lončar, ki sta se v delu Resnice in zmote o soncu dotaknili vseh pozitivnih področij sonca. 

Dobrodejni učinki sonca
Uravnava hormonsko neravnovesje. 
Pospeši tvorbo vitamina D, ki izboljšuje učinkovitost kalcija in drugih mineralov. 
Preprečuje rahitis, osteoporozo in zobno gnilobo. 
Znižuje visok krvni pritisk. 
Upočasnjuje staranje.

Zanimivosti o soncu: 

- S pomočjo sonca lahko ozdravimo depresijo, hormonske motnje in bolezni dihal.


- Vitamin D, ki ga pridobimo s pomočjo sonca, sodeluje pri delovanju dva tisoč genov v našem telesu.
- Kar šestnajst vrst raka je povezanih s pomanjkanjem vitamina D.
- Brez vitamina D izkoristimo zgolj 10–15 odstotkov zaužitega kalcija.
- 70 odstotkov zahodne civilizacije trpi zaradi pomanjkanja vitamina D.

Porjavelost je koži lasten način, da se zaščiti pred škodljivimi učinki sonca. Koža na soncu porjavi zato, ker UV-svetloba povzroči tvorbo snovi, imenovane melanin. Naloga melanina je zaščititi kožo pred škodljivimi učinki UV-sevanja, kar naredi tako, da zagotovi ščit za kožne celice. Koža potrebuje UVB-sevanje sonca, da tvori vitamin D.

Vitamin za zdrave kosti

Ko pomislimo na sonce v povezavi z zdravjem, najprej pomislimo na vitamin D. Vitamin D je ključnega pomena za naše zdravje. Mnoge bolezni so povezane z njegovim pomanjkanjem v telesu. Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki je v hrani naravno slabo prisoten in ga v nekatera živila zato umetno dodajajo. Najpomembnejši način njegovega nastajanja je v telesu s pomočjo obsevanja kože z ultravijolično svetlobo. Strokovnjaki ugotavljajo, da vitamin D spodbuja normalno celično rast in delitev, da deluje kot ključni element pri ohranjanju hormonskega ravnovesja in zdravega imunskega sistema. Kot kaže, ima prav vsaka celica v našem telesu receptor za aktivno obliko vitamina D, zato znanstveniki predvidevajo, da vitamin D, s tem ko nadzira rast celic, pravzaprav varuje naše zdravje.

Da ga bo dovolj

Pomanjkanje vitamina D lahko dokažemo s krvnim testom. Pomanjkanju se najbolj preprosto izognemo z nastavljanjem sončnim žarkom. Za zagotovitev zadostne količine skozi vse leto bi se morali sončnim žarkom izpostavljati 3-krat na teden po 15 minut. Ni pa dovolj, da si zaloge vitamina D zagotovimo samo med poletjem. Tudi v hladnejših mesecih se predajajte sončni svetlobi, kadar je to mogoče.


prejšnji članek
Značilnosti ljudi, ki so rojeni aprila
Zdravje
Značilnosti ljudi, ki so rojeni aprila
naslednji članek
Na dvoru spet vre: Camilla besna na Kate in otroke!
Svet slavnih
Na dvoru spet vre: Camilla besna na Kate in otroke!