pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nasmehnite se - brez sramu!

4. 4. 2016; 09.30
Avtor: Eva Kralj/revija Fatalna
Nasmehnite se (brez sramu)!
Zdravi zobje so gotovo želja vsakega od nas, vendar kljub vzdrževanju ustne higiene morda niso tako beli, kot si želimo.

Razlogi za to so različni, na primer kajenje, starost, dednost, poškodbe, uživanje kave, vina, čajev … Za vas smo izbrali različne metode, ki vam lahko pri tem pomagajo.

PRAVILNA PREHRANA

Začnite v kuhinji. Hrustljava zelenjava in sadje, kot so zelena, korenje in jabolka, so naravni belilci zob. Jagode pa vsebujejo celo encim, ki deluje kot naravno belilo. Omejite tudi pitje kave, čaja, sladkih gaziranih pijač in podobnega. Če se temu kljub vsemu ne želite odpovedati, si po pitju teh napitkov usta izperite z vodo.

NE POZABITE NA ZOBNO NITKO

Za belino zob je vsekakor najpomembnejša pravilna ustna higiena. Svoje zobe umivajte dvakrat na dan, še bolje po vsakem obroku. Ščetko zamenjajte vsake tri do štiri mesece ali prej, če se ščetine začnejo upogibati. Enkrat na dan si usta izperite z ustno vodico in ne pozabite na zobno nitko.


POMAGAJTE SI Z LIČENJEM

Le z nekaj triki lahko z ličili ustvarite videz bolj belih zob. Na ustnice si nanesite šminko ali bleščilo za ustnice v barvi rdeče češnje, jagod, slive, vinsko ali nežno rožnate barve. Te barve bodo ublažile videz rumenih tonov na vaših zobeh.

POSKUSITE Z NARAVNIMI METODAMI

Obstaja precej različnih metod, s katerimi lahko poskrbite za bolj bele zobe. Zobe si lahko pobelite z uporabo laserja, na trgu obstaja veliko gelov in krem ter ustnih vodic za bolj bele zobe, lahko pa se odločite tudi za različne naravne metode, ki se sicer po rezultatih ne morejo primerjati s strokovnim beljenjem. To so:

- Zmešajte jagode in sodo bikarbono. Jagode so bogate z jabolčno kislino, ki pomaga odstranjevati madeže, nastale kot posledica kajenja in uživanja kave, kokakole ali vina. Pustite delovati od 10 do 20 minut, nato pa zobe dobro oščetkajte. Čeprav je soda bikarbona zelo učinkovito sredstvo za beljenje zob, pa lahko njena čezmerna uporaba poškoduje zobno sklenino, zato tega postopka ne izvajajte prepogosto.

- Z notranjo stranjo bananinega olupka ali pomarančne lupine podrgnite zobe, počakajte 10 minut in nato dobro oščetkajte zobe. Vitamini in minerali, ki so v lupini, bodo poskrbeli za bolj bele zobe.

- Četrt soka limone zmešajte z dvema žlicama jabolčnega kisa. Zobno ščetko nato pomočite v mešanico in si z njo dobro oščetkajte zobe, nato pa usta temeljito izperite z vodo. Tako boste zelo učinkovito odstranili ostanke vina, kave in nikotina. Tudi ta mešanica lahko ob čezmerni uporabi poškoduje zobno sklenino, zato tega postopka ne ponavljajte več kot enkrat tedensko.

- Zobno ščetko pomočite v fino mleto sol, oščetkajte si zobe in ob koncu usta dobro izperite. Sol lahko zelo učinkovito prežene madeže, ki na zobeh ostanejo zaradi uživanja kave ali vina.

- Zobno ščetko pomočite v sok iz granatnega jabolka, ki je bogat z antioksidanti in zato pomaga odstraniti madeže z zob. Nato si oščetkajte zobe, potem pa usta dobro izperite z vodo.

POJDITE NA BELJENJE ZOB

Poznamo več metod, vsaka pa ima svoje prednosti in slabosti, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

1. Beljenje v ordinaciji: poseg se izvaja v ordinaciji, rezultati pa so vidni takoj. Sam postopek traja eno do dve uri, odvisno od sistema, ki ga ima zobozdravnik. Vsem pa je skupno naslednje: zobozdravnik najprej zaščiti vsa mehka tkiva (da ne pride do stika belila z dlesnijo), nato na zobe nanese belilni gel. Tega nato aktivira s svetlobo določene valovne dolžine (belilne luči) ali laserjem. Sam nanos belila se nato večkrat ponovi, svetloba oziroma laser pa ojačata in pospešita proces beljenja. Glavne prednosti tega načina so, da so rezultati vidni takoj, da sodelovanje pacienta za končni rezultat ni ključno (postopek namreč izvede zobozdravnik) in da boli oziroma skeli le enkrat ob postopku beljenja.

2. Beljenje z individualnimi šablonami: po odvzetem odtisu zob zgornje in spodnje čeljusti vam pri zobozdravniku izdelajo individualne šablone, v katere nato doma sami nanašate belilni gel in vse skupaj vstavite v usta. Belilni gel je manj koncentriran, zato je tudi običajnih do štirinajst dni redne uporabe, da so rezultati vidni. Glavni prednosti sta, da je ta postopek cenejši in da sami izbirate, kdaj v dnevu boste nosili šablone, največji slabosti pa, da je za beljenje potrebno več časa in vaša popolna angažiranost.

3. Kozmetično beljenje: gre za dokaj novo področje, ki se je iz ZDA hitro razširilo po vsem svetu. Glavna razlika v primerjavi z beljenjem v ordinaciji je ta, da belilni geli, ki se uporabljajo v kombinaciji s svetlobo (laser oziroma LED-luči), vsebujejo manj koncentriranega peroksida. Postopek je zato načelno neboleč in neškodljiv, rezultati so vidni takoj, postopek je cenejši, je pa obstojnost lahko kratkotrajnejša. Pomembno je tudi, da poseg opravi certificirana oseba.

4. Beljenje doma: v prosti prodaji so belila največkrat v obliki zobnih krem, gelov, tekočin in trakov. Nekatera učinkujejo do določenega obsega, vendar niti eno ni toliko učinkovito, kot je beljenje pri zobozdravniku. Prednosti tega načina so, da so ta belilna sredstva poceni in lahko dostopna, slabosti pa predvsem, da niso tako učinkovita kot profesionalno beljenje, ni namreč nobenega zagotovila za učinek ter še manj nadzora in varnosti postopka.


Ste primeren kandidat za beljenje?

Poseg je načelno primeren za vsakogar, vendar je treba vedeti, da se belijo samo naravni zobje, ne pa tudi umetni materiali, kot so implantati, zalivke, mostički itd. Seveda je priporočljivo tudi, da si pred samim beljenjem popravite vse kariozne zobe, saj lahko belilo pronica v samo kaviteto in povzroči čezmerno preobčutljivost zoba. Povprašajte tudi o morebitnih stranskih učinkih. Za koliko odtenkov se bodo zobje pri določenem posamezniku osvetlili, vam bo težko napovedal še tako izkušen zobozdravnik. Načelno velja, da vsaj en do dva odtenka, vedno pa je možno postopek čez nekaj tednov ponoviti, če z doseženim odtenkom ne bi bili zadovoljni. Prvo pravilo, da nato obdržite svetlečo belino pobeljenih zob, je odlična ustna higiena. To pomeni redno ščetkanje, nitkanje in obiskovanje zobozdravnika, ki v rednih razmakih profesionalno očisti zobe. Odveč ni niti uporaba zobnih krem in ustnih vod, ki vsebujejo fluor. Fluor bo utrdil sklenino in jo vsaj delno zaščitil pred zobno gnilobo, pomagal pa bo tudi pri občutljivosti in skelenju zob nekaj dni po posegu. Učinek beljenja traja pri različnih ljudeh različno dolgo in je odvisen od posamezne metode beljenja.

prejšnji članek
Preprečite neprijeten zadah
Moda&Lepota
Preprečite neprijeten zadah
naslednji članek
Jejte šparglje in shujšajte!
Kulinarika
Jejte šparglje in shujšajte!