pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj jesti, kadar ste bolni?

16. 4. 2016; 01.15
Avtor: M.Ć./Bodi zdrava
ThinkstockPhotos-465509495
Prehladna obolenja glede na podatke Inštituta za javno zdravje (NIJZ) naraščajo.

Vitamin C najdemo v živilih rastlinskega izvora, največ ga je v sadju in zelenjavi. Priporočen dnevni vnos precej zlahka dosežemo, če na jedilnik vsak dan uvrstimo nekaj zelenjave in sadja. Najbolj priporočljivo je uživanje sveže stisnjenih sokov, smutijev, svežega sadja in zelenjave, pozabiti pa ne smemo niti na zelišča, saj so tako sveža kot tudi posušena polna vitaminov. Timijan vsebuje največ vitamina C, z njim pa je bogat tudi peteršilj. Tudi pomaranče, grenivke, jagodičevje in kivi so bogat vir vitamina C, tako kot rdeča paprika in cvetača. Vitamin C pomaga zmanjšati prehladne znake in skrajšati potek prehlada.

Pomemben vitamin

Zadosten vnos vitamina C je tako pomemben, ker je ta del vrste procesov, ki potekajo v telesu. Različne študije so pokazale, da je njegovo delovanje res zelo široko. Zadostno uživanje vitamina C zmanjšuje tveganje, da boste imeli težave z očmi, imunskim sistemom, pljuči ali ščitnico. Ščiti tudi jetra, zaradi česar izboljšuje učinek razstrupljanja. Zavira staranje, ohranja močne zobe in kosti ter poskrbi za lepšo kožo, zato se priporoča tudi pri težavah z mozolji. Kateri so znaki, da vam vitamina C primanjkuje? Če vas pogosto presenetijo prehladi in druge okužbe, če se vam rane slabo celijo in če imate težave z dihali.

Naloge vitamina C

Antioksidant, ki varuje organizem pred škodljivimi prostimi radikali. Telo ga potrebuje za tvorbo kolagena – beljakovine, ki skrbi za lepšo kožo, nohte in lase, za celjenje ran in zdrave sklepe. Pomemben je pri sintezi hormonov nadledvične žleze. Krepi obrambne sposobnosti belih krvničk, povečuje količino protiteles in sodeluje pri odstranjevanju strupov iz telesa. Prispeva k zmanjšanju utrujenosti.

Razpredelnica

živilo                  mg vitamina C/100 g živila

aronija               1700
acerola               1600
zelena paprika  177–183
črni ribez           181
kivi                     105
ohrovt                120
brokoli               93
koleraba            62
zelje                   42
pomaranče        59
ananas               48



prejšnji članek
Dragocen nasvet za vse, ki še vedno iščejo Pravega
Svet slavnih
Dragocen nasvet za vse, ki še vedno iščejo Pravega
naslednji članek
Ne moti ju, da je ona starejša 14 let
Svet slavnih
Ne moti ju, da je ona starejša 14 let