pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dieta s skrivno sestavino - hruško!

16. 4. 2016; 08.00
Avtor: Š. K.
uvodna

foto: Promocijski material

Hruške danes uvrščamo med funkcionalna živila po zaslugi visoke vsebnosti balastnih snovi in zaradi nežne arome.

Ugriznite v ravno prav zrelo hruško in razumeli boste, zakaj jo je Homer v svoji Odiseji poimenoval darilo bogov. Stoletja kultiviranja so njeno sladko aromo le še okrepila. Hruške so idealen jesensko-zimski sadež.

1 srednje velika hruška vsebuje:

- Kalorije: 103 kcal

- Maščobe: 0,2 g

- Vlaknine: 5,5 g

- Kalij: 212 mg

- Vitamin C: 7,5 mg

Hruške pomagajo v boju s prostimi radikali in ohranjajo zdravo raven holesterola.

Nikoli si ne bi mislili, da se v slastni hruški skriva kar šest gramov vlaknin, skoraj četrtina dnevno priporočene količine. Lupina vsebuje večinoma netopne vlaknine, ki so pomembne za zdravo prebavo. V sladkem mesu hruške pa so topne vlaknine, ki poskrbijo za daljši občutek sitosti in enakomerno raven krvnega sladkorja. Ker vsebujejo pektin, ki znižuje 'slab' LDL-holesterol, lahko redno uživanje hrušk zniža tveganje srčno-žilnih obolenj in vas varuje pred sladkorno boleznijo.

Visoka vsebnost vitamina C in kalija pomaga srcu in v boju proti holesterolu. Kalij varuje pred hipertonijo oziroma visokim krvnim pritiskom, ugodno pa vpliva tudi na trdoto kosti. Raziskave so namreč pokazale, da kalij pomaga do močnih kosti tako, da ohranja njihovo vsebnost kalcija.

Nakup

V nasprotju z večino sadja so hruške najboljše, če dozorijo po obiranju. Zato jih obirajo, ko so še čvrste, take poiščite tudi v trgovini ali na tržnici. Doma jih shranite v papirnato vrečko in na sobni temperaturi bodo dozorele v dnevu ali dveh. Hruško rahlo pritisnite pri peclju, če se lupina malce vda, bo ravno pravšnja. Hruške dozorevajo od znotraj navzven, zato so mehke hruške navadno že prezrele.

Priprava

Hruške so najboljše surove. Dušene, pečene ali kuhane so lahko izvrstna spremljava slanim jedem, kot so različni siri, oreščki, meso, še posebno perutnina in svinjina. Za kuhanje izberite čvrste in ne čisto zrele sadeže.

Pečen piščanec s šalotko, hruškami in timijanom

foto: Promocijski material

Sestavine za štiri osebe:

- 1 piščanec, očiščen in pripravljen za peko

- 1 žlička svežih timijanovih lističev

- 10 vejic timijana

- 3 stroki česna

- ½ limone

- 8 šalotk

- 3 hruške

Segrejte pečico na 250 stopinj. Piščanca položite v pekač ter natrite s soljo in poprom. Nežno dvignite kožo in pod kožo razporedite timijanove lističe. Limono prerežite še na polovico in jo skupaj s stroki česna in petimi vejicami timijana položite v odprtino. S kuhinjsko vrvico povežite skupaj bedra in pod njih vtaknite perutničke.

Piščanca pecite petnajst minut. Medtem olupite in po dolgem razpolovite šalotko. Hruške prerežite na četrtine, jim odstranite peščišče in skupaj s šalotko razporedite okoli piščanca. Dodajte še preostale vejice timijana in premažite piščanca s sokom. Temperaturo pečice znižajte na 200 stopinj in pecite piščanca še približno 45 minut do ene ure oziroma dokler termometer, zapičen v meso, ne doseže 80 stopinj. Vmes enkrat premešajte šalotko in hruške ter piščanca premažite s sokom. Pečenega piščanca vzemite iz pečice, prestavite na servirni krožnik in pustite počivati deset minut, preden ga razrežete.

Jed bo manj kalorična, če boste pred serviranjem piščancu odstranili kožo.

prejšnji članek
Tudi vaša kopalnica je lahko taka
Življenjski slog
Tudi vaša kopalnica je lahko taka
naslednji članek
10 lepotnih rizikov, ki jih morate preizkusiti
Moda&Lepota
10 lepotnih rizikov, ki jih morate preizkusiti