stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozor: ti dve stvari lahko povzročata afte!

6. 8. 2023; 04.00
Avtor: K.M.
afte. bolečina, usta

Zakaj pride do nastanka aft? foto: Profimedia

Kako jih preprečiti in zdraviti?

Afte so majhne razjede, ki se običajno pojavijo v ustni votlini, najpogosteje na notranji strani ustnice ali lica. So neškodljive, a zelo boleče in dražilne. Točen vzrok njihovega nastanka še ni znan, čeprav se pogosto domneva, da so povzročene z virusom. Pri nekaterih ljudeh so afte povezane s stresom, menstrualnimi cikli in pogosteje se pojavljajo pri ljudeh s tanjšo sluznico.

Afte so razjede, katerih notranjost je bela ali rumena, zunanji del pa svetlo rdeč. Največ nelagodja povzročajo med jedjo in ščetkanjem zob, a minejo same od sebe v enem do dveh tednih. Obisk zdravnika ali zobozdravnika ni nujen, razen če trajajo dlje od treh tednov ali se stanje poslabša, oziroma če se pogosto pojavljajo.

Nastanek aft lahko sprožijo tudi določena zdravila, kot je aspirin, ali zdravila za zdravljenje osteoporoze. Pojavijo se lahko zaradi mehanskih poškodb - zobne ščetke, razpokanega zoba ali ortodontskega aparata, draženja zaradi začinjenih, kislih in slanih jedi, lahko pa so povezane tudi z nekaterimi redkimi boleznimi. Afte lahko povzroči tudi pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov (železa, folne kiseline, cinka ali vitamina B12) ter alergije in občutljivost na določeno hrano.
Zdravljenje aft se izvaja z uporabo lokalnih antiseptikov za ustno votlino, čajem iz žajblja in geli, ki vsebujejo snovi proti bolečinam. Pred uporabo gelov, ki vsebujejo analgetike, se je najbolje posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Prav tako je priporočljivo jesti in piti jedi in pijače nevtralnega okusa brez začimb. Afte se najpogosteje pojavljajo v starosti od 10. do 19. leta, večini ljudi pa se spontano prenehajo pojavljati, ko so starejši.

Preprečevanje aft:

Uporabljajte zobno ščetko z mehkimi vlakni in ne delajte grobih gibov med ščetkanjem zob. Izogibajte se hrani, ki ima ostre robove. Redno ščetkajte zobe, najmanj dvakrat na dan. Redno obiskujte zobozdravnika. Jejte uravnotežene obroke, bogate z vitamini.

prejšnji članek
Poplavilo Špas Teater, na pomoč priskočili znani obrazi
Svet slavnih
Poplavilo Špas Teater, na pomoč priskočili znani obrazi
naslednji članek
TEST: Kaj o vašem značaju razkrivajo živali
Zdravje
TEST: Kaj o vašem značaju razkrivajo živali