stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Menstruacija in vonjave krivec za zabuhle oči

18. 10. 2023; 04.00
Avtor: Tea Dečman
ZABUHLE OČI

ZABUHLE OČI foto: Profimedia

Če spadate med tiste, katerih oči prehitro razkrijejo kakršnekoli čustvene ali telesne težave, boste še toliko raje prebrali spodnje vrstice.

Čeprav je vzrokov za zabuhle oči kar nekaj, se ne glede na njih vedno zgodi enako. Oči postanejo zabuhle, ker se v izjemno tankem tkivu okrog njih nabere voda. Zaradi akumulacije vode predeli okoli oči postanejo na videz otečeni in izbočeni. Tankost tkiva okrog oči je tudi vzrok za to, da zabuhlost lažje opazimo in težje skrijemo.

Preslana hrana

Kadar uživate pretirano slano hrano, natrij v vašem telesu povzroči zadrževanje vode. Čeprav morda tega na telesu ne opazite takoj, je precej opazneje na predelu okrog oči, ki je veliko bolj tanek in občutljiv. Podobna težava vas lahko doleti tudi, če uživate preveč hrane z ojačevalci okusov. Če je pretirano slana in predelana hrana del vaše vsakdanje prehrane, je lahko to vzrok za vaše zabuhle oči, kar pomeni, da bo težava z očmi izginila takoj, ko boste omejili vnos natrija v telo.

Umetna sladila

Umetna sladila, kot so saharin in aspartam, mnoge raziskave povezujejo z zabuhlostjo telesa, zato ni nič nenavadnega, da povzročajo tudi zabuhlost oči. Reakcija, ki jo sprožijo v telesu, je enaka reakciji, ki jo sprožijo tujki, kot so virusi in bakterije, nanje pa se telo odzove z raznimi vnetnimi reakcijami, med katere spada tudi otekanje. Če se le da, se izognite živilom, ki vsebujejo velike količine umetnih sladil, zlasti aspartama (precej ga je v gaziranih pijačah), vnetne procese (in zabuhle oči) pa v tem primeru izničite z uživanjem živil, kot so jagodičevje, paradižnik in ingver.

Občutljivost za vonjave

Nekaj podobnega, kar v vaših očeh povzročijo alergeni, lahko povzročijo tudi molekule močnih dišav, če ste občutljivi ali alergični nanje. Nekateri ljudje so preprosto močno občutljivi na dišave, zato ob prisotnostih močnih parfumov, dišav za prostore, čistil in podobnih stvari, ki imajo močan vonj, dobijo zabuhle in solzne oči. V takšnih primerih se je seveda najbolje izogibati premočnim dišavam, kar pomeni, da uporabljate čistila in izdelke, ki nimajo vonja, zase in za dom pa uporabljate predvsem dišave na naravni osnovi.

Menstruacija

Tako kot v času pred menstruacijo zastajanje vode v vašem telesu povzroči zabuhlost, se to zgodi tudi z vašimi očmi. Če ste dovolj pozorni, boste morda opazili, da zabuhlost okrog oči  opazite predvsem v dneh pred menstruacijo in njene prve dni. Gre za posledico hormonskih sprememb, ki se medtem dogajajo v ženskem telesu – estrogen in progesteron povzročita zadrževanje tekočine v telesu.

Pretirana raba kontaktnih leč

Če ste uporabnik kontaktnih leč, večinoma poznate pravila glede njihove uporabe. Okulisti svetujejo dnevno uporabo največ osem ur, skrajna še dopustna meja je dvanajst ur, sami pa vemo, da leče običajno nosimo krepko več kot dvanajst ur na dan. Pogosto utegne biti to vzrok, da so naše oči zabuhle. Leča je namreč neke vrste ovira za kisik na poti do očesa. Preprečuje, da bi na mestu, kjer se leča dotika očesa, kisik prehajal v očesno zrklo, predolga prekinitev pretoka pa lahko pripelje do oteklosti roženice. Še slabše je, če leč pred spanjem ne odstranite.

prejšnji članek
Na sceno se vrača Anja Rupel
Svet slavnih
Na sceno se vrača Anja Rupel
naslednji članek
Filter stroja je treba očistiti vsaj enkrat na teden
Življenjski slog
Filter stroja je treba očistiti vsaj enkrat na teden