stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vas po tej hrani peče zgaga?

26. 1. 2024; 03.00
Avtor: M.Z.
zgaga 9
Če vas peče, praska in boli vas verjetno muči zgaga. Kar enega od petih Evropejcev nekajkrat na teden 'peče zgaga', na leto prizadene tudi več kot polovico Slovencev. Če vam ta dela težave, kljub zdravemu prehranjevanju, je prav, da ugotovite, kaj jo povzroča.

Tudi zdrava prehrana lahko povzroča zgago

Tudi zdrava živila, kot so agrumi ali paradižnik, lahko povzročajo zgago, saj vsebujejo veliko kislin. Paradižnik ima izjemne antioksidativne lastnosti, ker pa je kisel, lahko vzdraži želodčno sluznico ljudi, ki so že po naravi nagnjeni k zgagi. Veliko bolje je, če iz njega pripravite omako. Če opazite, da se zgaga pojavi po teh živilih, zmanjšajte njihovo količino in ne zaužijte jih na prazen želodec. Pogosto težave z zgago povzročata tudi česen in čebula, zato ju ne smemo jesti svežih. Lažje prebavljiva sta pražena in seveda v manjših količinah.

Metin čaj res pomiri želodec, vendar pri mnogih pomiri še poklopec med požiralnikom in želodcem, zato ta dopusti, da želodčna kislina prodre do žrela.

Če se vam zdi, da vam težave povzroča meta, jo črtajte iz večjih obrokov, odpovejte pa se tudi osvežilnim metinim bombonom.

Zgaga se pri mnogih pojavi tudi, pri sladkanju z vrstico čokolade ali različnih čokoladnih napitkov. Nekatere peče zgaga po jutranji kavici. V tem primeru z njo verjetno pretiravate.

Kako preprečiti zgago?

  • Obroki naj bodo čim pogostejši in manj obilni. Hrano dobro prežvečite.
  • Izogibajte se hrani in pijači, ki spodbuja izločanje kisline.
  • Poskrbite za pravilno kombiniranje različnih vrst hrane.
  • Večerni obrok naj bo manjši in vsaj tri ure pred spanjem.
  • Takoj po obroku se ne sklanjajte in vsaj dve uri po obroku se izogibajte ležanju.
  • Oblačite se v udobna oblačila, ki naj ne bodo stisnjena v pasu.

Kako hitro ukrotiti zgago?

Že majhne spremembe, ki jih vnesemo v svoje življenje lahko močno izboljšajo počutje in zdravje. Kadar imate težave z želodcem, predvsem zaradi čezmernega izločanja želodčne kisline, vam priporočamo, da čimprej opustite škodljive življenjske navade. Ker pa vseh življenjskih navad ne moremo spremeniti kar čez noč vam za hitro ukrepanje svetujemo, da v lekarnah ali specializiranih trgovinah poiščete učinkovite naravne prehranske dodatke za pomoč pri težavah z zgago.

Vendar pazljivo - nekatera sintetična zdravila so namenjena le kratkotrajnemu zdravljenju simptomov, druga pa ob pogostem jemanju lahko razvijejo odpornost ter celo zmanjšajo učinkovitost. Odlična rešitev se zato skriva tudi v naravnih izdelkih, ki prav tako hitro in učinkovito lajšajo neprijetne simptome zgage ter refluksa! Aloe vera, sladki koren, slez, slezenovec in kamilica v pravih odmerkih hitro nevtralizirajo pekoč občutek, bolečino in občutek težine ter zaščitijo sluznico požiralnika. Preprečujejo pa tudi razdraženost želodca.

Aloe vera, sladki koren, slez, slezenovec in kamilica v pravih odmerkih hitro nevtralizirajo pekoč občutek, bolečino in občutek težine ter zaščitijo sluznico požiralnika. Preprečujejo pa tudi razdraženost želodca.

prejšnji članek
Smučarski poleti: Timi Zajc po prvem dnevu vodi
Svet slavnih
Smučarski poleti: Timi Zajc po prvem dnevu vodi
naslednji članek
Sobne rastline, ki so primerne tudi za neizkušene vrtnarje
Življenjski slog
Sobne rastline, ki so primerne tudi za neizkušene vrtnarje