nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sprostitvene tehnike za miren nočni spanec

3. 10. 2023; 02.00
Avtor: jk/ revija Jana
pocutje1

Kako zvečer umiriti podivjane misli in laže zaspati? foto: Shutterstock

Zvečer ležimo v postelji, utrujeni smo, radi bi čim prej zaspali, a glava je preplavljena s skrbmi, ki spancu ne pustijo blizu. Brez sprostitvenih tehnik se podivjanega toka misli ne da umiriti.

Kontrolirano globoko dihanje

Dihalne tehnike so preverjeno dobre za umirjanje telesa in duha. Uporabimo jih lahko tako pred spanjem kot ponoči, kadar se zbudimo in ne moremo več zaspati. Sprememba ritma dihanja upočasni srčni utrip, zniža krvni tlak in okrepi delovanje procesov, značilnih za telo v počitku, ki so poleg regeneracije povezani s presnovo. Dihalnih tehnik, ki umirjajo, je več. Preizkusimo preponsko dihanje. Pri tej vaji se osredotočamo na sproščanje prepone, glavne dihalne mišice. Položimo dlan na trebuh, globoko vdihnimo skozi nos in štejmo do šest, z dlanjo pa čutimo, kako se dviga trebuh. Potem počasi izdihnimo in medtem spet štejmo do šest. Dihanje je enakomerno, med vdihom in izdihom se ne sliši noben zvok. Skušajmo v mislih zaznati pot zračnega toka skozi nos in sapnik v pljuča, ki se napolnijo vse do prepone – in nato spremljajmo z mislimi pot zraka tudi med izdihom. S tem ko svoje misli usmerimo v dihanje, jih bomo umirili.

Meditacija za perfekcioniste

Meditacija je zelo stara metoda sproščanja telesa in uma. Raziskave kažejo, da lahko ljudje, nagnjeni k perfekcionizmu, z njo prenehajo s strogim presojanjem samih sebe, prav tako pomaga pri odvajanju od kajenja in drugih odvisnostih, zmanjšuje bolečino ter depresijo. Dovolj je 30 minut na dan in v dveh tednih meditacija dejansko spremeni delovanje možganov, to so dokazali z meritvami. Osnov meditacije se lahko naučimo na tečajih in tudi na spletu. Njeno bistvo je, da se odklopimo od vsakdanjih misli. Če se te vrinejo, jih odženemo stran. Poskusite in opazili boste, kako težko je dejansko misliti na nič in zgolj opazovati: svoj dih, svoje telo, zrak, ki nas boža.

Odrinimo negativne misli

Tudi vizualizacija je dobra pomoč za boljši spanec. V mislih si ustvarimo sliko mirnega in sproščujočega kraja ter ga dopolnimo s številnimi detajli in specifičnimi predmeti, barvami in zvoki. Raziskave potrjujejo, da je v podrobnosti dodelana vizualizacija dobra metoda za umirjanje neprijetnih misli in odrivanje negativnih misli.

Če na začetku ne znamo prav sestaviti ustrezno podrobnega prizora, si lahko pomagamo tako, da sami sebe vodimo s preprostimi vprašanji: ali lahko čutim sončne žarke na svoji koži, kaj duham v zraku ... Poleg zunanjega prizora lahko vizualiziramo lastno sproščeno telo: med globokim in počasnim dihanjem si zamislimo, da je dihanje kot rahel in svež veter, ki potuje skozi telo ter zaide v vsak njegov kotiček, ga očisti in sprošča.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 39, 26. september, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Ujemite jesenske trenutke z vrhunskim Telemachovim telefonom
Življenjski slog
Ujemite jesenske trenutke z vrhunskim Telemachovim telefonom
naslednji članek
Maja Oderlap razkrila več podrobnosti svoje poroke
Svet slavnih
Maja Oderlap razkrila več podrobnosti svoje poroke