nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To je hrana, ki krepi spomin in zbistri misli

31. 10. 2023; 04.00
Avtor: MIJA REN / revija Bodi zdrava
ženska, avokado

Avokado je vir enkrat nasičenih maščobnih kislin, ki spodbujajo pretok krvi po vsem telesu. foto: Dreamstime

Vzroki za težave s pomnjenjem so različni, na splošno pa je kriva postopna degeneracija možganskih celic kot posledica pomanjkanja hranilnih snovi ali izmeničnega delovanja prepogostega stresa v vsakdanjem življenju in pomanjkanja nekaterih snovi v prehrani. Kaj torej jesti za bistre misli?

Avokado
Avokado je vir enkrat nasičenih maščobnih kislin, ki spodbujajo pretok krvi po vsem telesu. Ko je naš organizem dobro prekrvljen, je izboljšana tudi možganska funkcija. Med vsemi vrstami sadja vsebuje avokado največ maščob. Obenem zaradi visoke vsebnosti manoheptuloze, posebne vrste ogljikovega hidrata, ki znižuje sladkor v krvi, terapevtsko vpliva na možgane. Prekrvljenost živčnega sistema in možganskih celic, ki se prehranjujejo z glukozo, se ob zaužitju avokada zelo izboljša.

Soja
Bogata je s kakovostnimi beljakovinami, ki znižujejo raven holesterola, polinenasičenimi in esencialnimi maščobami, ogljikovimi hidrati in rastlinskimi vlakninami. Poleg tega je eden najboljših virov izoflavona (vrsta fitoestrogena oziroma naravnega estrogena), bogata pa je z magnezijem, kalcijem in vitaminom E. Možnosti je več, privoščite si jo lahko kot tofu, ki je narejen iz sesirjenega sojinega mleka, sojino mleko, zrna, moko, narejeno iz zmletih zrn, tempeh (nadomestek mesa, narejen iz sojinih zrn), miso (fermentirana soja) in še in še. Znanstveniki raziskovalnega centra za nevroznanost na londonskem King's Collegeu so ugotovili, da imajo ljudje, ki jedo hrano, bogato s sojo (100 g izoflavona na dan), boljši kratkotrajni in dolgoročni spomin.

Bučna semena vplivajo na dober spomin. foto: dreamstime


Bučna semena

Bučna semena so odličen in zdrav prigrizek, ki vsebuje veliko cinka, za dober spomin in zdravje možganov izjemno pomembnega minerala, ob tem pa še vitamina E, beljakovin in zdravih maščob. Dodajte jih solatam ali jih grizljajte kar tako.

Orehi
Orehi so polni zdravih maščob, beljakovin, vitaminov in balastnih snovi. Vsebujejo tudi nenasičene maščobne kisline, med drugim maščobne kisline omega-3. Te so pomembne za razvoj možganov, krepijo živce in izboljšujejo spomin. Sto gramov orehov vsebuje kar sedem gramov maščobnih kislin omega-3.

Orehi krepijo živce in izboljšujejo spomin. foto: Dreamstime

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Anja Rupel: Nikamor nisem odšla
Svet slavnih
Anja Rupel: Nikamor nisem odšla
naslednji članek
Tako boste premagali strah pred spremembami
Zdravje
Tako boste premagali strah pred spremembami
#nasazenazenska
nasazenazenska