stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čaji, ki vam bodo pomagali, da se boste počutile bolje

30. 10. 2023; 04.00
Avtor: M. D. / revija Bodi zdrava
čaj

čaj foto: AdobeStock

Tudi najmanjša rastlinica ima lahko veliko moč. S pomočjo narave lahko okrepite svoje zdravje in vzdržujete notranje ravnovesje vse od pubertete do menopavze.

So dnevi, ko ste popolnoma na tleh. Hormoni in čustva divjajo, v spodnjem delu trebuha vas ščipa, mučijo vas krči in le s težavo ostajate osredotočeni na vse, kar morate postoriti. Namesto da se spopadate z vsemi temi občutki in izgubljate dodatno energijo, se spomnite, da ste v naravnem ciklu in da fazam, ko ste aktivni, sledijo faze počitka. Po pomoč se lahko zatečete tudi k bogastvom narave.

Kaj zmorejo zelišča, boste spoznali šele po tem, ko bodo skrbno nabrana in obdelana ter pripravljena, da jih v pravem odmerku zaužijete kot čaj. Nekatera zelišča se namreč namenjena prav dobremu počutju žensk.

Za vsako žensko težavo rož'ca raste

Najbolj znani zelišči, s katerima si ženske lajšajo težave, sta plahtica in rman. Obe imata blagodejni učinek in na več načinov pozitivno vplivata na ženski mesečni cikel. Proti koncu nosečnosti se priporoča uživanje čaja iz malinovih listov, ki telesu pomagajo, da se pripravi na porod.

Kopriva vsebuje veliko mineralov in pospešuje odvajanje vode iz telesa. Koprivni čaj naj bi tudi krepilno učinkoval na žensko telo in plodnost. Mešanice čajev za ženske pogosto vsebujejo limonino meliso. Ta krepi krvni obtok, pomirja ter blaži glavobol in boleče krče. Omeniti je treba še rdečo deteljo, šentjanževko in navadni plešec, ki prav tako blažijo ženske težave.

Osnovna zelišča, ki pomagajo pri lajšanju ženskih težav in bolečin, torej že poznate, zdaj pa preberite še, katera zelišča lahko uporabite pri kakšni težavi. Priporočljivo je, da čaje za ženske čim prej vključite v svoj vsakdan ter se morebitnim težavam in bolečinam izognete vnaprej.

*Čaji za dobro počutje med menstruacijo

Nihanje razpoloženja, glavobol, utrujenost, zadrževanje vode v telesu in razdraženost so težave, ki pred menstruacijo muči veliko žensk. Za lahkotnejše dni pred menstruacijo se izogibajte stresu, počivajte, jejte uravnoteženo in neslano hrano ter si privoščite čaj iz mešanice zelišč, kot so rdeča detelja, plahtica, rman, šentjanževka in kopriva. Če potrebujete sprostitev, so zeliščni napitki zmeraj prava izbira. Delujejo sproščujoče in so v veliko pomoč pri menstrualnih bolečinah in težavah. Pokrijte se s toplo odejo, na trebuh si položite termofor ter si privoščite čajno mešanico iz kamilic, plahtice, rmana in gosjega petoprstnika, ki bo ublažila bolečine in krče. Če so vaše menstruacije zelo močne ali trajajo dolgo, si skuhajte čaj iz navadnega plešca.

Pomagajte si s čajem. foto: Pexels


*Čaj za preprečevanje vnetja mehurja

Če vas pesti vnetje mehurja, je najpomembnejše, da veliko pijete. Poleg zdravljenja z uradno medicino si lahko pomagate tudi na naraven način. V lekarni so na voljo čaji za mehur, ki so narejeni iz zelišč, kot so izvlečki brezovih listov, zlata rozga, kopriva ali njivska preslica. Zeliščne učinkovine pozitivno vplivajo na izločanje seča in lajšajo bolečine.

*Čaji za ženske, ki blagodejno vplivajo na nosečnost

Že na začetku nosečnosti je dobro vedeti, katere čaje smete piti. Kar nekaj čajev namreč lahko sproži popadke. Prav tako se izogibajte napitkom, kot sta črni čaj in kava, saj vsebujejo kofein. S svojim ginekologom se posvetujte, katere čaje med nosečnostjo lahko uživate.

* Čaji proti nosečniškim nevšečnostim
Če se spopadate z nosečniško slabostjo in bruhanjem, vam bodo dobro deli kamilični, melisin in metin čaj. Čaji iz brezovih listov, koprive ali rmana bodo pospešili odvajanje vode iz telesa. Babice priporočajo, da na koncu nosečnosti uživate čaj iz malinovih listov, ki s svojimi učinki sprošča mišično tkivo in maternico ter telo tako pripravlja na porod.

Pomoč čaja pri nečisti koži

Hormonske spremembe v puberteti so največkrat vidne prav na koži. Z nečisto kožo, mozolji in aknami se spoprijema veliko deklet. Tudi pri tovrstnih težavah si lahko pomagate s čajem. Pomirijo namreč vnetja in izboljšajo videz kože. Iz kamiličnega, metinega ali koprivnega čaja si lahko naredite masko, parno kopel ali piling za obraz. Zelišča bodo koži pomagala pri regeneraciji, izboljšala prekrvitev in ublažila vnetja.


Čaji za ženske v času menopavze

Menopavza je naraven in pomemben proces v življenju vsake ženske. Zaradi težav, kot so navali vročine, motnje spanja, nihanje razpoloženja in pridobivanje teže, pa zrele ženske to obdobje pričakujejo s strahospoštovanjem. Zelišča, s katerimi boste menopavzo lažje prebrodili, so navadni plešec, rdeča detelja, plahtica, rman, rožmarin in omelo. Če ste nemirni ali imate težave s spanjem, si lahko pomagate s šentjanževko in meliso. Pri čezmernem potenju uživajte žajbljev čaj.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Alenka Bikar presrečna, da lahko spet hodi
Svet slavnih
Alenka Bikar presrečna, da lahko spet hodi
naslednji članek
Vzrok za močno dlakavost je lahko tudi bolezen
Zdravje
Vzrok za močno dlakavost je lahko tudi bolezen