901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Energijska pijača PRIME umaknjena s slovenskih prodajnih polic

14. 11. 2023; 09.30
Avtor: K.M.
Prime 2

Je Prime dobra pijača za najstnike? foto: Profimedia

Naknaden natančen pregled sestavin je pokazal, da energijska pijača Prime vsebuje sestavino L- teanin, ki ni dovoljena v brezalkoholnih pijačah, zato je bila izrečena prepoved prometa.

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri Upravi za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je na podlagi vprašanj potrošnikov in prijave Zveze potrošnikov Slovenije uvedla inšpekcijski nadzor. Ministrstvo za zdravje (Direktorat za javno zdravje) ter Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sta zaprosila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za oceno tveganja. Iz posredovane dokumentacije je razvidno, da ocenjena izpostavljenost kofeinu preko uživanja energijskih pijač Prime kaže na obstoj verjetnosti škodljivih učinkov na zdravje obravnavanih populacijskih skupin, zato energijske pijače Prime glede vsebnosti kofeina predstavljajo tveganje za zdravje otrok in mladostnikov. Dostopnost do obravnavanih izdelkov je verjetna.

V inšpekcijskem nadzoru je bilo identificiranih več uvoznikov oziroma distributerjev navedene pijače, zbrani in pregledani so bili podatki o različicah pijač v prometu, pregledane so bile tudi navedbe na deklaracijah in spremni dokumentaciji. V primeru, ko napitki niso bili označeni s slovensko deklaracijo, je Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin začasno prepovedala promet, do odprave nepravilnosti. Ob natančnem pregledu sestave energijske pijače je bilo ugotovljeno, da je prisotna sestavina L-teanin, ki v Evropski uniji (EU) ni dovoljena v brezalkoholnih pijačah, je pa dovoljena v drugih živilih. Tako je bila izrečena prepoved prometa. Gre za različico energijske pijače Prime, ki vsebuje kofein. Hidracijske različice napitkov so lahko še vedno v prodaji. 

Ob zadnjih nadzorih so inšpektorji UVHVVR ugotovili, da izvajalci dejavnosti ne tržijo več energijskih pijač s kofeinom, temveč le hidracijske pijače blagovne znamke Prime, ki kofeina ne vsebujejo, prav tako ne sestavine L-teanin. Energijske pijače morajo biti opremljene z opozorili, da pijača zaradi visoke vsebnosti kofeina ni primerna za otroke in mlajše osebe. Ta opozorila morajo potrošniki upoštevati.

prejšnji članek
Martina Švab in Alya sta dobri prijateljici
Svet slavnih
Martina Švab in Alya sta dobri prijateljici
naslednji članek
Nina Pušlar ima prijateljstvo, ki traja več kot 30 let
Svet slavnih
Nina Pušlar ima prijateljstvo, ki traja več kot 30 let