njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Manj ko jem, bolj se redim

2. 9. 2024; 16.00
Avtor: NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
hujšanje, tehtnica

S stradanjem izgubljamo mišično maso in ne maščobe. foto: Dreamstime

V želji po čim hitrejših rezultatih pogosto delamo napake, ki povzročijo prav nasprotne učinke.

S preskromnim vnosom hrane škodujemo sebi in svojemu telesu. Če telo dobi premalo hranil, začne za svoje potrebe po energiji uporabljati maščobe in tudi beljakovine, iz katerih so grajene mišice. Zato s stradanjem izgubljamo mišično maso in ne maščobe. Manj mišic, počasnejši metabolizem, manj energije – in na koncu celo več kilogramov. Zelo neprijetna posledica, posebej če hočemo shujšati. Kako torej veste, kdaj v svoji vnemi po izgubljanju teže pretiravate?

1. Preveč razmišljate o hrani

Ker vaše telo hrepeni po nujno potrebnih kalorijah, so vaši možgani preobremenjeni s hrano. Če po cele dneve razmišljate samo o hrani in se nikakor ne morete znebiti teh misli, je skrajni čas, da pojeste kaj bolj konkretnega – kar bo nasitilo želodec in glavo.

2. Preskakujete obroke

Če mislite, da preskakovanje obrokov pomeni manjši vnos kalorij in s tem hitrejše hujšanje, se zelo motite. Manj obrokov v resnici vodi v večja nihanja inzulina in glukoze, ta pa v rejenje, odvečno maščobo okoli pasu in celo diabetes.

3. Nimate volje po gibanju

Če se vam zdi, da ste utrujeni že od same misli na telovadbo, in ste tudi sicer na splošno brez energije ter imate težave s koncentracijo, je to spet zagotovo posledica premajhnega vnosa kalorij. Kadar telesu primanjkuje hrane, raven energije upade, da je ostane zgolj za osnovne življenjske funkcije, kar je za telo že tako in tako zelo naporno.

4. Zelo ste razdražljivi

Za slabo voljo in razdražljivost je vedno veliko razlogov, a če hujšate, je med njimi tudi podhranjenost. Kadar telo ne dobiva potrebnih vitaminov, mineralov in drugih hranljivih snovi, ne more normalno delovati. Znanstveno je celo dokazano, da dolgoročno pomanjkanje hrane vodi v jezo in frustracije. Hiter padec sladkorja v krvi pogosto spremljajo tudi potne dlani, tresavica in splošno slabo počutje.

Ker vaše telo hrepeni po nujno potrebnih kalorijah, so vaši možgani preobremenjeni s hrano. foto: Shutterstock

5. Nenehno ste lačni

Ste pravkar pojedli večerjo, pa ste še vedno lačni? Potem niste zaužili dovolj kalorij in hranil. Raziskave potrjujejo, da se apetit in nenehna želja po hrani povečata zaradi nizkih ravni hormonov, ki uravnavajo občutek lakote oziroma sitosti. To pa ne pomeni samo, da morate več jesti, temveč da mora biti to, kar jeste, tudi boljše kakovosti.

Čeprav prevelika telesna teža in prenajedanje povečujeta tveganje za zdravstvene težave, je tudi podhranjenost resna grožnja. Zato za zdravo izgubljanje telesne teže poskrbite, da zaužijete približno od 1300 do 1500 kcal na dan, predvsem pa posegajte po zdravi hrani – ob sadju in zelenjavi izberite tudi sestavljene ogljikove hidrate, beljakovine in zdrave maščobe. Pozorni bodite tudi na zgornje opozorilne znake, saj boste lahko v nekaterih primerih in ob intenzivnejši vadbi potrebovali tudi več hrane.

Tri zlata pravila zdravega hujšanja

Če se boste držali preprostih pravil, bo hujšanje potekalo hitro in zdravo ter, kar je najpomembnejše, brez stradanja.

Prvo pravilo: Uravnotežena, raznovrstna, sveža hrana

Če hočete shujšati, jejte na tri ure, hrano pa razdelite na najmanj pet obrokov – tri glavne in več manjših.

Drugo pravilo: Gibanje na svežem zraku

Pomembno je, da porabite več energije, kot ste je vnesli v telo. Ker je maščobna zaloga shranjena energija, ki je niste porabili, je čas, da začnete migati! Tek in kolesarjenje, poleti pa predvsem plavanje in planinarjenje so med boljšimi možnostmi za pospešeno hujšanje. Vaše telo najbolje porablja maščobo pri »srednjih vrtljajih«. Če želite shujšati, globoko dihajte, ne smete pa pretiravati. Ko se še lahko pogovarjate, vaše telo še porablja zalogo, ko pa ste tako zadihani, da ne morete več govoriti, vaše telo začne porabljati mišično maso.

Tretje pravilo: Voda, voda, voda!

Če ste lačni, popijte kozarec vode. Ta ne vsebuje ne kalorij ne maščob, a dokazano zmanjšuje občutek lakote, in kar je še pomembnejše, voda pospešuje metabolizem. Več vode v telesu pomeni hitrejše izgorevanje kalorij. Raziskave kažejo, da po dveh popitih kozarcih vode telo potrebuje od 10 do 40 minut, da začne presnovne procese, nato pa porablja 30 odstotkov več kalorij. Nekatere raziskave so pokazale, da osebe, ki popijejo šest kozarcev vode na dan, izgubijo tri kilograme maščobe na leto.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Primož Roglič uživa, ker se lahko meri z mladimi
Svet slavnih
Primož Roglič uživa, ker se lahko meri z mladimi
naslednji članek
Ob začetku šolskega leta namenimo pozornost tudi najmlajšim sopotnikom
Moda&Lepota
Ob začetku šolskega leta namenimo pozornost tudi najmlajšim sopotnikom

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.