Zdravje
 

Sindrom kronične utrujenosti in stvari, ki vam jih ne povedo

17. 9. 2024; 13.00
Avtor: BZ
UTRUJENOST, IZČRPANOST

Sindrom kronične utrujenosti je vse bolj pogost. foto: dreamstime

Sindrom kronične utrujenosti povzroča izčrpanost, bolečine v sklepih, trebušne krče in "možgansko meglo", zaradi katerih je vsakdanjik izziv. Življenje s to boleznijo je pogosto nerazumljeno, saj mnogi bolniki naletijo na neodobravanje tudi s strani zdravnikov.

Zbrali smo razlage strokovnjakov, ki povzemajo, kar morate vedeti o sindromu kronične utrujenosti – vse od simptomov do možnosti zdravljenja. Poleg globoke utrujenosti to bolezen spremljajo simptomi, kot so bolečine v telesu in kognitivne težave, ki ne pomenijo le preproste zmedenosti ali lukenj v spominu, ampak segajo veliko dlje; ljudje pri dvajsetih in tridesetih letih starosti niso sposobni spraviti skupaj enega koherentnega stavka ali se mučijo ob branju menija v restavraciji. Simptomi lahko vključujejo tudi težave s spanjem, hitro bitje srca, težave pri vstajanju, boleče grlo, boleče vratne ali pazdušne bezgavke, bolečine v mišicah in glavobol.

Težko jo je diagnosticirati

Žal ne obstaja nikakršen test ali slikanje, ki bi pokazal, ali nekdo trpi za sindromom kronične utrujenosti, simptomi pa so podobni drugim boleznim, zato je zdravnikom težko hitro ugotoviti, kje tiči težava. Prvo merilo, na katero se opirajo, je ta, da pacient ne more normalno delovati že več kot pol leta, nato pa začnejo iskati druge simptome, kot so bolečine v trebuhu in sklepih, težave s spanjem itd.

Veliko obolelih tega ne ve

Inštitut za medicino v Ameriki (IoM) je ocenil, da za to boleznijo trpi kar 2,5 milijona odraslih, od tega pa jih 84 % ni bilo diagnosticiranih. Kronična utrujenost lahko izbruhne kadar koli, povprečna starost, ko se pokaže, pa je 33 let. Glede na podatke pogosteje prizadene ženske. V Sloveniji obstaja društvo za pomoč pacientom s sindromom kronične utrujenosti, Društvo za fibromialgijo.

prejšnji članek
Kaj o vas razkrijejo težave z zobmi?
Zdravje
Kaj o vas razkrijejo težave z zobmi?
naslednji članek
Lima Len o tem, da je mislil, da pesmi Brajde ljudje sploh ne bodo opazili
Svet slavnih
Lima Len o tem, da je mislil, da pesmi Brajde ljudje sploh ne bodo opazili

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.