Zdravje
 

Pogosta vprašanja o ORL storitvah. Odgovori strokovnjakov!

24. 9. 2024; 15.30
Avtor: Vsebino omogoča: ORL Medicina
medicina, zdravje, orl-medicina, specialist

Pogosta vprašanja o ORL zdravstvenih storitvah foto: ORL Medicina

V svetu, kjer se zdravje in dobro počutje postavljata v ospredje, je pogosto področje otorinolaringologije (ORL) ključno za ohranjanje zdravja naših ušes, nosu in grla. Čeprav ORL storitve pogosto obravnavamo kot nekaj samoumevnega, lahko pravilno razumevanje te specialnosti pomembno vpliva na kakovost našega življenja. V tem članku bomo odgovorili na najpogostejša vprašanja, ki jih imajo pacienti, ko iščejo ORL storitve.

Otorinolaringologija je veda, ki obravnava bolezni in poškodbe ušes, nosu, žrela, grla, glave, vratu ter ravnotežja, poleg teh pa zajema še kirurško zdravljenje benignih, torej nerakavih tumorjev, in malignih, rakavih, sprememb glave ter vratu, prav tako rekonstrukcijsko in plastično kirurgijo obraza ter vratu.

Da bi se z otorinolaringologijo pobliže spoznalo kar največ ljudi, saj to v primeru razvoja bolezni ali nastopa poškodb omogoča kar najhitrejše in obenem najustreznejše ukrepanje, otorinolaringologi iz centra ORL medicina odgovarjajo na najpogostejša vprašanja!

Kdo je ORL specialist?

Otorinolaringolog je specialist otorinolaringologije oziroma zdravnik, ki obravnava področja otorinolaringoloških struktur (ušes, nosu, žrela, grla, glave, vratu ter obravnava težave s sluhom in ravnotežjem), za kar je pogoj uspešno zaključen šestletni dodiplomski študij medicine in kasnejša petletna specializacija iz otorinolaringologije, se pa po tej zdravnik specialis lahko usmeri v dodatno subspecializacijo.

Izbira lahko med otologijo (obravnava področja ušes), rinologijo (področje nosu), kirurgijo glave in vratu s faringologijo (področje ustne votline, žrela, grla, glave in vratu), foniatrijo (glas, govor, požiranje) in avdiovestibulogijo (sluh in ravnotežje).

Po zaključenem šolanju, na katerem pridobi tako teoretično kot praktično znanje, je specialist otorinolaringologije dolžen opravljati specialistični izpit, s katerim potrdi usposobljenost za samostojno delo v otorinolaringološki ambulanti.

V tej izvaja ORL preglede in teste, pacientom svetuje o pravilni negi in drugih metodah za ohranjanje zdravja, oziroma opravlja standardne diagnostične, operativne ter rehabilitacijske postopke.

Kdaj obiskati ORL specialista?

Vzroki za orl pregled so najrazličnejši, a nanj posameznika najpogosteje napoti osebni zdravnik, čeprav se v otorinolaringološko ambulanto lahko vsakdo naroči tudi po odredbi kateregakoli drugega specialista ali pa se za ORL pregled odloči kar sam.

Med simptome, ki jih nikakor ne gre spregledati, vsekakor sodijo dolgotrajno vneto grlo, težave pri požiranju, kronični kašelj, pogosto vnetje mandljev, pogost nosni izcedek, piskajoče dihanje, prisotnost pritiska v sinusih, kronično zamašen nos, alergije, izguba sluha, vnetje ušes, piskanje v ušesih, omotičnost, vrtoglavica, pojav bulic na obrazu ali vratu, spalna apneja in hudo smrčanje.

Kakšne bolezni zdravi ORL specialist?

Specialist otorinolaringologije na ORL pregledu obravnava bolezni in poškodbe, ki prizadanejo področje ušes, nosu, grla, žrela, glave, vratu ter ravnotežja, posebej pa akutne bolečine v ušesih, v povezavi s čimer je pomembno vedeti, da center ORL medicina v primeru nenadnega poslabšanja stanja ali nastopa hude bolečine ORL pregled omogoča celo nenaročenim pacientom.

Poleg tega otorinolaringolog pacientu svetuje, na kakšen način okrepiti in ohraniti zdravje otorinolaringoloških struktur ter preprečiti poslabšanje že obstoječih bolezni ali poškodb in razvoj novih bolezni.

Kako pogosto opraviti ORL pregled pri ORL specialistu?

Pogostost ORL pregleda je po večini odvisna od zdravstvenega stanja pacienta in njegovih težav. Običajno pacienta k otorinolaringologu pošlje osebni zdravnik, če pa je pacient že v obravnavi pri ORL specialistu, je najbolje upoštevati napotke ter nasvete otorinolaringologa.

Otorinolaringolog pacientu ne le diagnosticira in zdravi bolezen ali poškodbo s področja ušes, nosu, grla, žrela, glave ter vratu in ravnotežja, temveč mu obenem svetuje, kako ohraniti zdravje, kako zavreti napredovanje že prisotnih bolezni ter kako preprečiti nastanek novih.

Specialisti v centru ORL medicina so ob tem denimo posvečeni ozaveščanju in izobraževanju širše javnosti o pomenu skrbi za zdravje otorinolaringoloških struktur, zato je cilj tamkajšnjih specialistov pacientom nuditi celostno obravnavo, s katero je možno zadovoljiti širokemu spektru potreb.

Pri tem se opirajo na najnovejšo tehnologijo, sodobno opremo, inovativne metode zdravljenja in stalno usposabljanje osebja, kar jim omogoča pokrivanje vseh vidikov otorinolaringologije.

Je za obisk ORL specialista potrebna napotnica?

Ne, v medicinskem centru ORL medicina sprejemamo tudi nenaročene paciente. Pacienti, pa so lahko v otorinolaringološko ambulanto napoteni tudi s strani osebnega zdravnika ali katerega koli drugega specialista. Je pa medicinski center ORL medicina tudi pogodbeni izvajalec večine zavarovalnic, katerih cilj je kritje tudi nadstandardnih storitev.

Tisti, ki se za orl pregled odločijo sami, pa se naročijo na otorinolaringološki pregled samoplačniško.

V vsakem primeru center ORL Medicina odlikujejo kratke čakalne dobe (do največ sedem dni), v marsikateri situaciji pa ta prav tako omogoča takojšen pregled nenaročenim pacientom.

Obseg in trajanje orl pregleda sta ne glede na vrsto pregleda (otorinolaringološki pregled samoplačniško ali na napotnico) odvisna od težav, ker je orl pregled neinvaziven ter neboleč pa posebne priprave nanj niso potrebne.

Kako poteka orl pregled pri specialistu orl?

Na orl pregledu specialist otorinolaringologije preveri stanje ušes, nosu, žrela in grla ter v primeru motenj ravnotežja izvede dodatne preiskave, ki potrdijo ali ovržejo poškodbo centra za ravnotežje. Ključna pri tem sta iskrenost in zaupanje s strani pacienta, saj gre za izredno občutljiva področja, ki so v otorinolaringološkem centru ORL Medicina deležna večstopenjske obravnave.

  1. Anamneza. Pogovor o prisotni simptomatiki, preteklih boleznih na področju otorinolaringoloških struktur, morebitnih zdravljenjih teh in trenutnemu zdravstvenemu stanju.
  2. Orl pregled. Preverjanje stanja ušes z ušesnim mikroskopom, sluha z avdiogramom, nosu s prednjo rinoskopijo, pregled ustne votline, grla in žrela ter otipanje vratu.
  3. Testiranje. Izvajanje dodatnih preiskav (po potrebi), med njimi endoskopskih preiskav, timpanometrije, avdiometrije, TOAE, stanja sluha, kaloričnega testiranja, stanja ravnotežja in vHIT testiranja.
  4. Diagnostika. Diagnosticiranje in zdravljenje bolezni ali poškodbe katere od otorinolaringoloških struktur, vključujoč predpis zdravil, napotitev k drugim specialistom ali na dodatne teste ter preiskave.
  5. Svetovanje. Podajanje napotkov za preprečevanje razvoja novih bolezni in poškodb s področja otorinolaringologije ter nasvetov za zaviranje napredovanja obstoječih bolezni in poškodb.

Specialisti v centru ORL Medicina se zavezani k zagotavljanju visokokakovostne in celostne obravnave, ki temelji na sodobni tehnologiji in strokovnem znanju. Njihov cilj ni le zdraviti obstoječe težave, temveč tudi ozaveščati o preventivi ter ohranjanju zdravja otorinolaringoloških struktur. Pravočasno iskanje pomoči in redni pregledi lahko pomembno prispevajo k preprečevanju resnejših zapletov in izboljšanju vašega splošnega počutja.

S pravim znanjem in podporo strokovnjakov lahko bolje razumete svoje zdravje in sprejmete ukrepe za njegovo ohranjanje. Ne pozabite, da je vsak obisk specialista korak k bolj zdravemu življenju.

Pogosta vprašanja o ORL zdravstvenih storitvah

Pogosta vprašanja o ORL zdravstvenih storitvah foto: ORL Medicina

Pogosta vprašanja o ORL zdravstvenih storitvah

Pogosta vprašanja o ORL zdravstvenih storitvah foto: ORL Medicina

Pogosta vprašanja o ORL zdravstvenih storitvah

Pogosta vprašanja o ORL zdravstvenih storitvah foto: ORL Medicina

prejšnji članek
Sladki krompir primeren tudi za diete
Zdravje
Sladki krompir primeren tudi za diete
naslednji članek
Vam bolj pristajajo kratki ali dolgi lasje?
Moda&Lepota
Vam bolj pristajajo kratki ali dolgi lasje?
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.