Zdravje
 

Detoks za podpazduhe?

24. 9. 2024; 13.00
Avtor: M. B. P. / revija Lady
PODPAZDUHE

Podpazduha foto: Dreamstime

Slišati je morda malce nenavadno, vendar sta globinsko čiščenje in nega podpazduh prerasla v pravi lepotni trend. Razlog je ta, da z razstrupljanjem predela podpazduh zmanjšamo potenje, kožne izpuščaje in zatohel vonj, prav tako pa ta predel kože razbremenimo izdelkov, ki jih poleti nanj nanašamo, na primer ostankov dezodorantov in parfumov, ki zamašijo pore.

Globinsko čiščenje

Razstrupljanje pazduh je v lepotnem svetu prisotno že nekaj časa. Gre za postopek globinskega čiščenja in detoksikacije kože, ki se na predelu podpazduh še posebej veliko poti, obremenjena je tudi s pogostim britjem ali depilacijo dlak ter nanašanjem preparatov zoper znojenje.

Podpazduhe razstrupljamo z maskami, ki so podobne tistim za obraz, njihov namen pa je čiščenje por in odstranjevanje toksinov. Masko nanesemo na podpazduhe za približno 15 minut, v tem času pa je treba roke držati razširjene ali jih podpreti tako, da se lahko ​​maska posuši. Nato jo speremo s toplo vodo pod prho ali obrišemo z vlažno krpo.

Domači razstrupljevalni recepti

Seveda so maske in pilingi za pazduhe na voljo za nakup, lahko pa jih pripravimo tudi sami iz domačih sestavin, ki jih imamo v hladilniku. Učinkovitost bo enaka, hkrati pa bomo malce privarčevali.

- Maska iz gline in jogurta: Žlico bele gline zmešajte z eno do dvema čajnima žličkama jogurta. Masa naj ne bo preveč tekoča, da ne steče s kože. Glina iz por odstrani toksine in škodljive težke kovine, jogurt (naravni ali sojin) pa kožo nahrani in osveži. Če želite, lahko za čiščenje kože dodate še sodo bikarbono, z nekaj kapljicami sivkinega eteričnega olja pa bo maske vesel tudi vaš nos. Pustite delovati 15–20 minut, nato sperite s toplo vodo.

- Maska s kisom: Zvrhani žlici gline v prahu dodajte žličko jabolčnega kisa in čisto malo vode, da nastane gosta pasta. Maska ​​bo odprla in očistila pore, po približno 20 minutah razstrupljanja pa jo sperite s toplo vodo.

- Maska z aktivnim ogljem: V kovinski posodi zmešajte enaka deleža gline bentonit in aktivnega oglja. Dodajte čajno žličko kisa in toliko vode, da dobite gosto pasto. Masko za 15 minut nanesite na podpazduhe in sperite z mlačno vodo. Kožo lahko za piko na i natrete z limonovim sokom, ki poskrbi za osvežilen vonj.

- Maska z medom in kurkumo: Dobro premešajte žlico kurkume v prahu, čajno žličko jabolčnega kisa in žlico meda. Masko nanesite na podpazduhe za 15 minut in pustite, da se posuši. Ko boste masko sprali z vodo, boste morda opazili, da se vam je koža obarvala rahlo rumeno, saj je kurkuma zelo močno barvilo. V tem primeru na kosem vate kanite malo mleka in s tem odstranite madeže.

- Maska z aloe vero in eteričnim oljem: V manjši posodici najprej zmešajte žlico gela aloe vere in 8 kapljic eteričnega olja citrusov. Dodajte pol žlice gline v prahu in toliko vode, da dobite gosto pasto. Nanesite na predel podpazduh ali po želji tudi na obraz, če imate težave z aknami. Ko se maska posuši, jo sperite z mlačno vodo.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Kot kažejo raziskave in pravijo tudi dermatologi, je zelo malo verjetno, da bi takšne maske občutno zmanjšale potenje podpazduh, zagotovo pa pomagajo pri zmanjšanju bakterij in s tem neprijetnega vonja. Švicarska dermatologinja Daniela Kleeman je za spletno stran 20 Min na primer povedala: »Protibakterijski učinek jabolčnega kisa bi gotovo lahko imel pomembno vlogo pri zmanjšanju smradu, saj manj bakterij pomeni tudi manj vonja.« Dodala je, da zato oddih pod pazduhami vsekakor ni slaba ideja. Tako kot pri drugih obremenjenih predelih kože je tu in tam vsekakor koristna posebna nega podpazduh.

prejšnji članek
5 korakov za odpravo podočnjakov
Moda&Lepota
5 korakov za odpravo podočnjakov
naslednji članek
Jelena Đoković o vzgoji otrok in največjih izzivih, ki jih vidi tudi v svoji družini
Svet slavnih
Jelena Đoković o vzgoji otrok in največjih izzivih, ki jih vidi tudi v svoji družini
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.