foto: Profimedia
- Ingverjeva kaša. Nastrgajte nekaj sveže ingverjeve korenine tako, da dobite čajno žličko ingverjeve kaše. Kaši dodajte žličko limonovega soka in mešanico pojejte takoj po jedi.
- Začimbna mešanica. Po vsakem obroku lahko za manj napenjanja in napihnjenosti prežvečite in nato poplaknete s približno pol skodelice tople vode polovičko do eno žličko posebne začimbne mešanice, ki jo pripravite tako, da v enakem razmerju zmešate pražena semena kumine, janeža in ajwane (semena indijske zelene).
- Limona in soda. Preprosta metoda za zmanjšanje presežnega plina je tudi, da takoj po jedi spijete kozarec hladne vode, v katero ste dodali čajno žličko limonovega soka in pol čajne žličke sode bikarbone.
- Shankavati in lasunadivati. V večini trgovin z ajurvedskimi zelišči lahko kupite zelišči shankavati in lasunadivati, ki sta koristni pri bolečem želodcu, poleg tega pa tudi zmanjšujeta napenjanje. Zelišči uživajte pred spanjem po eno tableto, in sicer pet dni. V pomoč vam je lahko tudi triphala – pol ali eno čajno žličko triphale pred spanjem namočite v skodelico vroče vode, nato tekočino popijte.
- Oglje. Tablete iz oglja niso uporabne samo na potovanju. Če boste po kosilu, ki vam po navadi povzroča veliko težav z napenjanjem, pogoltnili dve tableti iz oglja, bo to absorbiralo pline in pomagalo preprečiti napenjanje.
Izkoristite moč začimb
Zdravilnih moči začimb so se zavedale že naše babice, ki so te stare modrosti s pridom uporabljale pri kuhi. Za pravo učinkovitost potrebujete seveda ekološke začimbe, s katerimi se običajne začimbe, ki so daleč od narave, ne morejo niti primerjati.
- Mešanica za kruh. Če vas napihujejo kruh in izdelki iz moke, ki pa se jim vendarle ne morete in/ali ne želite odpovedati, začnite kruh peči doma. Domačemu kruhu lahko namreč dodate posebno začimbno mešanico za kruh (iz janeža, kumine, kopra, koriandra in koromača), ki bo poskrbela za lažjo prebavljivost in veliko manj napenjanja, ki povzroča tudi napihnjenost. Ko kupujete izdelke iz moke, izberite ekološko moko, ki naj ne bo pšenična, temveč raje pirina, ržena, ajdova in druge.
- Dodatek k stročnicam. Če ste že ugotovili, da so glavni vzrok napenjanja in napihnjenosti stročnice, jih pred kuhanjem vedno dobro namočite, saj boste s tem odpravili največji del težave. Med kuhanjem pa jim obvezno dodajte lovorov list, proti koncu priprave pa še sol in druge začimbe, ki bodo olajšale prebavo: baziliko, majaron, timijan, šetraj in meto, pa tudi čili.
- Čebula in por. Velikokrat sta za prebavne težave kriva tudi čebula in por, ki ju nekateri zaradi tovrstnih težav raje sploh ne jedo. Pa ni treba, da je tako. Če že uporabljate čebulo in por, ju nikoli preveč ne cvrite, temveč ju pecite na mlačnem olju in le tako dolgo, da rahlo spremenita barvo oziroma ju zavonjate. Predvsem preveč ocvrta čebula je zelo težko prebavljiva, zato lahko povzroča različne prebavne motnje, tudi napihnjenost.
- Čudežna kumina. Kumina je odlična začimba, ki poleg tega, da deluje antibiotično, tudi pomaga pri lažji prebavi zeljevk (zelje, ohrovt, brokoli, cvetača itd.). Zeljevke namreč gostijo različne vrste bakterij, ki v prebavilih, milo rečeno, podivjajo in zato rade napenjajo. Da bo kumina zares delovala, jo pred uporabo strite in zmeljite ter jo dodajte že v času kuhanja, da bo lahko sprostila vse svoje pozitivne učinkovine. Podoben učinek imajo tudi bazilika, cimet, čili, janež, klinčki in semena koriandra.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.