Zdravje
 

Čudežno živilo, ki znižuje holesterol in ureja prebavo

7. 1. 2025; 16.00
Avtor: K.M.
Pira

foto: Profimedia

Ta žito postaja vse bolj priljubljeno v vsakodnevni prehrani. Za to pa je kar nekaj dobrih razlogov.

Govorimo o žitu, iz katerega je mogoče pripraviti kruh, testenine, rižoto in celo zelo okusne palačinke. Prihaja iz Azije, kjer to rastlino gojijo že zadnjih 7000 let. Nutricistko gledano je to žito bolj bogato s hranilnimi vrednostmi kot pšenica, hkrati pa vsebuje nizko vsebnost glutena, zaradi česar je tudi lažje prebavljivo. Že veste o katerem žitu govorimo? 

Gre za v zadnjih letih vse bolj priljubljeno piro, ki spada med gojene žitarice. V preteklosti naj bi človeštvu prinesla civilizacijski napredek, kvalitete živila pa skrbno odkrivajo tudi v zadnjih letih. V času, ko je na prodajnih policah iz dneva v dan vse več nezdrave hrane, pira predstavlja zdravo različico, ki je bogata z beljakovinami, vlakninami in vitamini (B in vitaminom K). Pira hkrati vsebuje magnezij, cink, železo, kalij in kalcij. Številne prehrambene vlaknine znižujejo raven holesterola v krvi, regulirajo sladkor in močno urejajo raven prebave. 

foto: Profimedia

Zaradi vseh teh razlogov morate piro na takšen ali drugačen način vnesti v svojo prehrano in tako vsaj nekoliko izboljšati svoje vsakodnevne navade.

Visoka hranilna vrednost: Pira vsebuje številna pomembna hranila, kot so vlaknine, beljakovine, vitamini (zlasti vitamini skupine B), minerali (kot so magnezij, železo in cink) ter antioksidante. To pomaga pri izboljšanju splošnega zdravja.

Vsebuje kompleksne ogljikove hidrate: Ker vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, pira zagotavlja dolgotrajno energijo in pomaga uravnavati krvni sladkor. To je koristno za ljudi, ki želijo obvladovati telesno težo ali pa imajo težave s krvnim sladkorjem.

Visoka vsebnost vlaknin: Vlaknine v piri pripomorejo k boljšemu prebavnemu zdravju. Pomagajo pri redni prebavi, zmanjšujejo tveganje za zaprtje in podpirajo zdravo črevesno mikrofloro.

Bogat vir beljakovin: Pira je odličen vir rastlinskih beljakovin, ki so potrebne za gradnjo in obnovo telesnih tkiv. To je še posebej koristno za vegetarijance in vegane.

Boljše prenašanje kot pšenica: Mnogi ljudje z blagimi prebavnimi težavami lahko piro lažje prebavijo kot običajno pšenico, saj vsebuje manj glutena, čeprav ni popolnoma brezglutenska.

Krepi imunski sistem: Zaradi vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov pira pripomore k izboljšanju imunskega sistema in zmanjšanju vnetij v telesu.

Podpora srcu: Pira vsebuje tudi hranilne snovi, ki so dobre za zdravje srca, kot so magnezij in vlaknine, ki pripomorejo k zniževanju ravni holesterola.

prejšnji članek
Raiven se vrača na izbor EMA
Svet slavnih
Raiven se vrača na izbor EMA
naslednji članek
Sladkorni piling za telo
Moda&Lepota
Sladkorni piling za telo

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.