stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čaj, ki prežene slabost in pomirja glavobole

25. 11. 2023; 01.00
Avtor: Mojca Kopriva
LIMONIN ČAJ Z INGVERJEM

Znanstveniki so ugotovili, da ingver izboljša spomin. foto: Dreamstime

Veliko ljudi pije limonin čaj z ingverjem vsako jutro za osvežitev. Ste vedeli, kako učinkuje? Preprosto ga je pripraviti in ima ogromno prednosti za naše zdravje in počutje.

Lahko ga kupite ali pripravite sami. Potrebujete le limonin sok in ingver. Nekaj rezin ingverja in limonin sok dodajte v vrelo vodo, kuhajte okoli 15 do 20 minut ter počakajte, da se ohladi. Dodate mu lahko še meto, med in cimet, da povečate količino hranil. Že zgolj kombinacija limone in ingverja je dovolj, da vam pomaga pri naslednjih težavah.

Izboljša imunski sistem

Limona je bogata z vitaminom C, ima veliko antioksidantov in krepi imunski sistem. Če imate oslabljen imunski sistem in hitro podležete boleznim, je čas, da začnete redno piti limonin čaj z ingverjem, ki ga bo okrepil. Limona in ingver sta odlična v boju proti infekcijam, skrajšata čas prehlada, kašlja, gripe in varujeta pred okužbami, kot je salmonela.

Pomaga proti slabosti in bruhanju

Slabost in bruhanje sta pogosta simptoma, ki se pojavita ob nosečnosti, kemoterapiji, pomorski bolezni in kot neželen stranski učinek zdravljenja. Čaj deluje kot magija in prinese takojšnje olajšanje. Mnoge študije so dokazale, da je ingver najučinkovitejši pri težavah s slabostjo, bruhanjem, prebavo, diarejo in pri trebušnih bolečinah.

Kombinacija limone in ingverja učinkovito izboljšuje delovanje jeter. Veliko študij dokazuje, da je dolgotrajno uživanje ingverja in limone koristno pri zdravljenju jetrnih bolezni, tudi če so povezane z alkoholom.

Izboljša zdravje srca

Čaj, ki ga lahko uživate vsak dan, bo ščitil vaše srce pred številnimi boleznimi. Limona, ki je bogata z vitaminom C, je znana po tem, da spodbuja pravilen pretok krvi skozi arterije in vene ter preprečuje nastanek krvnih strdkov. To zmanjša tveganje za srčne napade in infarkt. Ingver pa izboljša krvni obtok in učinkuje protivnetno, antiplateletno, hipotenzivno in hipolipidemično, kar preprečuje kardiovaskularne bolezni.

Pomirja bolečine, menstrualne krče, glavobole in vnetja

Ker imata tako ingver kot limona protivnetne lastnosti, vam čaj iz teh živil pomaga blažiti različne bolečine, povezane z migrenami, menstrualnimi krči ali pri okrevanju po bolezni ali operaciji. Vsekakor bo vsakodnevno pitje čaja pomagalo izboljšati počutje.

prejšnji članek
Češminove jagode zdravilne, a pozabljene od sveta
Zdravje
Češminove jagode zdravilne, a pozabljene od sveta
naslednji članek
Marko Špiler še ni zapravil nagrade iz Exatlona
Svet slavnih
Marko Špiler še ni zapravil nagrade iz Exatlona