stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj Arabci verjamejo, da ima sezam magično moč?

27. 1. 2024; 01.00
Avtor: Mare Koren
sezam, sezamovo olje, semena

sezam, sezamovo olje, semena foto: Dreamstime

Zagotovo poznate rek Sezam, odpri se! iz pripovedke Ali Baba in štirideset tatov. Arabska ljudstva že od nekdaj verjamejo, da ima sezam magične moči. Uporabljajo ga tako v kulinariki kot v tradicionalnem zdravilstvu, saj je hranljiv, deluje pa tako preventivno kot kurativno.

Kdaj ste si nazadnje privoščili jed s sezamom? Še nikoli? Nikar ga ne spreglejte, saj vsebuje veliko maščobnih kislin omega 6, železa, vitaminov in prehranskih vlaknin.

Drobna, a izredno bogata

Sezamova semena so odličen vir mineralov, med katerimi izstopajo železo, baker in mangan, v njem najdemo tudi lignane, snovi, ki spodbujajo absorpcijo in razpoložljivost vitamina E. Vplivajo na razmerje maščob v krvi in pomagajo stabilizirati krvni sladkor. Spodbujali naj bi celo porabo podkožnega maščevja, saj aktivirajo številne jetrne encime, ki razgrajujejo maščobne kisline. Naj povemo še, da pomagajo zniževati raven holesterola v krvi. S približno 30 grami sezamovih semen bomo zaužili 10 odstotkov dnevnih potreb po treh vitaminih B-kompleksa, ki so pomembni v nosečnosti in ki prispevajo k optimalnemu razvoju ploda. Semena so bogata tudi z beljakovinami, saj jih vsebujejo več kot katerakoli vrsta oreščkov ali semen. Svoj okus zelo lepo razvijejo, če jih predhodno nekoliko prepražimo. Uporabimo jih lahko pri peki, obogatimo solate, dodamo kosmičem, različnim panadam ali z njimi zgolj okrasimo jedi.

foto: Revija Bodi zdrava

Nakup in izbira

V trgovini najdemo različne barve sezamovih semen – v črni, rjavi ali rdeči barvi. Črn je po svojem okusu precej bolj izrazit od belega, ki ga najpogosteje najdemo pri nas. Ta je neoluščen in je odličen vir magnezija in kalcija, ki sta pomembna pri uravnavanju krvnega tlaka, zmanjšujeta pojav migren in skrbita za boljši spanec. Omenjenih mineralov vsebuje kar 60 odstotkov več, ima pa tudi več okusa. Sezam hranimo v suhem, hladnem prostoru, najbolje v stekleni posodi.

Fotografija je simbolična

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

prejšnji članek
Osvežilni kumarični gel, zaradi katerega vam bo vaša koža hvaležna
Moda&Lepota
Osvežilni kumarični gel, zaradi katerega vam bo vaša koža hvaležna
naslednji članek
Nika Prevc navdušila tudi na domači tekmi
Svet slavnih
Nika Prevc navdušila tudi na domači tekmi