Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naj vam zgaga ne pokvari dobrega dneva

31. 3. 2024; 03.00
Avtor: M.Z.
ZGAGA, TREBUH

foto: Dreamstime

Zgaga je ena najpogostejših težav, ki nam grenijo naš dan in počutje. Čeprav je prehrana prva, ki se ji moramo posvetiti, če želimo odpraviti težave, pa obstaja še kar nekaj načinov, ki so nam lahko pri tem koristni.

Kako nad težavami z zgago?

- Ne nosite tesnih oblačil. Če smo za urejenost in lepoto pripravljeni trpeti, naj zaradi tega nikar ne trpi naše zdravje. Tesna oblačila, ki nas stiskajo v pasu, lahko še okrepijo zgago, zato nase dajte raje kaj bolj udobnega. Zaradi visokega pritiska na želodec se začne proizvajati kislina, rezultat pa je lahko zgaga.

Ne dvigujte pretežkih predmetov. Simptomi zgage se največkrat pojavijo po obrokih, lahko pa tudi po večjih naporih, kar dvigovanje težkih bremen gotovo je. Če imate pogoste težave z zgago raje dvigovanje težkih predmetov prepustite drugim, saj to povzroči, da se želodčna kislina iz želodca prestavi v požiralnik in lahko pri resnejših težavah z želodčno kislino sproži celo bruhanje.

- Hrano dobro prežvečite. Zgage ne povzroča vedno zaužita hrana, ampak tudi način, kako jo pojemo. Ker vaš želodec nima zob ga razbremenimo tako, da hrano dobro prežvečimo. Pomembno je, da si za obrok vzamete čas in jejte počasi ter večkrat dnevno v manjših količinah.

- Sprostite se in prenehajte kaditi. Stres in kajenje simptome zgage še okrepita. Čim več časa preživite v naravi saj to dokazano sprošča.

- Izogibajte se hrani, ki povzroča zgago. Iz jedilnika izključite agrume, jabolka, paradižnik, čokolado, pijače s kofeinom, mastno in začinjeno hrano, orehe, čebulo, česen, alkoholne in gazirane pijače.

- Izkoristite moč naravnih zelišč. Pri težavah z zgago pa si lahko pomagamo tudi z naravnimi rešitvami, saj sintetična zdravila za zgago in refluks niso vedno najboljša izbira. Namreč nekatera sintetična zdravila so namenjena le kratkotrajnemu zdravljenju simptomov, druga pa ob pogostem jemanju lahko razvijejo odpornost ter zmanjšajo učinkovitost. Ob tem ne smemo pozabiti na možne stranske učinke. Aloe vera, slez, slezenovec, sladki koren in kamilica so lahko v veliko pomoč pri nevtralizaciji pekočega občutka in bolečine v želodcu, ki nastane zaradi razdražene želodčne sluznice. Ti preverjeno ščitijo želodčno sluznico in sluznico požiralnika, zmanjšajo pekoč občutek, nevtralizirajo želodčno kislino, zavirajo refluks in ščitijo želodec. Naravne medicinske pripomočke najdete v lekarnah ali specializiranih trgovinah.

Aloe vera, slez, slezenovec, sladki koren in kamilica so lahko v veliko pomoč pri nevtralizaciji pekočega občutka in bolečine v želodcu.

Aloe vera, slez, slezenovec, sladki koren in kamilica so lahko v veliko pomoč pri nevtralizaciji pekočega občutka in bolečine v želodcu.

prejšnji članek
9 pravil pravih vodij
Zdravje
9 pravil pravih vodij
naslednji članek
Vrba je naravni aspirin, ki učinkovito lajša bolečine
Zdravje
Vrba je naravni aspirin, ki učinkovito lajša bolečine