Zdravje
 

S sladkim korenom krepimo delovanje trebušne slinavke

2. 3. 2024; 14.00
Avtor: Z.F.
sladki koren 1

sladki koren foto: Dreamstime

Sladki koren pri nas še ni dobro poznana rastlina, a spada med zelišča, dobrodošla v vsaki domači lekarni, saj ima izjemno veliko koristnih učinkovin.

Gre za trajnico, velikokrat tudi polgrm z olesenelimi, znotraj rumenimi podzemnimi deli, ki lahko poženejo tudi do dva metra dolge plazeče veje. Kot že ime pove, uporabljamo korenine, ki so sladkastega, a tudi nekoliko trpkega okusa. Uporablja se predvsem kot naravno sredstvo za lajšanje izkašljevanja in izločanje sluzi. Uničuje tudi nalezljive klice, spodbuja delovanje žleze slinavke in krepi izločanje prebavnih sokov.

Sajenje

Sladki koren lahko sadimo na domačem vrtu. Najbolj mu godijo rastišča, kjer je bil posajen krompir. Preden posejemo semena, lahko zemljo obogatimo s kompostnim gnojem ali biološkim gnojilom. Sadimo šele, ko temperatura zemlje doseže 15 stopinj Celzija. Izberemo sončna mesta. Koreni so primerni za izkopavanje že avgusta in vse do oktobra. Ker gre za trajnico, nekaj korenin pustimo v zemlji in jih dobro prekrijemo s slamo ter drugimi zastirkami. Tako nam bo rastlino uspelo ohraniti tudi za prihodnje leto.

sladki koren rastlina foto: Dreamstime

Proti razdraženosti prebavil

Iz sladkega korena po navadi pripravljamo čaje, lahko pa ga uporabljamo tudi surovega. Če čaj iz sladkega korena pijemo po obroku, spodbudimo prebavo. Če ga žvečimo, prečistimo usta in zobe ter preprečimo propadanje zob. Učinkovit naj bi bil tudi pri želodčnih boleznih, vnetjih in razjedah. V ta namen zdravilci priporočajo eno žličko prahu iz sladkega korena na skodelico vroče vode. Pustite nekaj minut in nato popijte še vroč čaj. Lahko pa vsak dan uživate prečiščeno maslo ghee z dodanim sladkim korenom; primešajte ga pol čajne žličke. Sladki koren lahko uporabite tudi zunanje, za zdravljenje površinskih ran in poškodb.

Za krepitev ledvic

Korenino sladkega korena zdravilci priporočajo kot sredstvo, ki odvaja in žene na vodo; grizljanje korena ali pitje čaja vsaj enkrat na dan je odlična rešitev. Koristi tudi pri boleznih ledvic in mehurja ter deluje na nadledvično žlezo. Dobro se obnese pri kroničnem zaprtju; v tem primeru ga uporabljamo v kombinaciji s korenino regrata in kislice.

Golostebelni sladki koren vsebuje aktivno snov, imenovano glicirizin, sladilo, ki je 30–50-krat slajše od saharoze in ima farmakološko delovanje. foto: Dreamstime

prejšnji članek
To so razlogi za nabiranje masla v ušesu
Zdravje
To so razlogi za nabiranje masla v ušesu
naslednji članek
Recept za prste obliznit: Piščančji pad thai
Kulinarika
Recept za prste obliznit: Piščančji pad thai

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.