profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Česen enako učinkovit kot antibiotik?

11. 1. 2024; 02.00
Avtor: Mare Koren
česen, med, ingver, limona

česen, med, ingver, limona foto: Dreamstime

Česen je izjemno cenjen v zdravilstvu, sploh v času prehladov. Ste si ga danes že privoščili?

Česen je nepogrešljiva začimba in hkrati zdravilo že tisočletja. Egipčani so ga po božje častili in se z njim zaobljubljali bogovom, grški atleti so ga jedli pred tekmovanji, vojščaki pred vojskovanjem. Če pravimo, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran, lahko v šali rečemo, da česen odžene vsakogar stran. Ne le ljudi, ki jim vonj ni prijeten, temveč tudi bakterije in viruse. Odličen je tudi pri zatiranju glivic, pomaga pri preventivi srčnih bolezni, visokem krvnem tlaku, povišanem holesterolu in raku.

Kdaj je najučinkovitejši?

Česen dobi svojo pravo moč šele takrat, ko ga stremo. Dokler molekule v česnu mirujejo, se ne zgodi nič. Ko ga stremo, pa podremo strukturo molekul in snovi se med seboj pomešajo. Nastane alicin, ki je zdravilna učinkovina, deluje tudi proti raku. A zaradi njegove nestabilnosti moramo česen uživati svežega, takoj ko ga stremo in sesekljamo. Če ga dlje časa pustimo na zraku, se alicin spremeni v različne žveplove spojine.

Popečen kruh in strt česen

Če vas torej mučijo sezonske bolezni, ki jih v tem času zagotovo ni malo, si privoščite kos kruha, nekaj masla ali zaseke in svež strt česen. Naj bo to odličen zdrav zajtrk, malica ali večerja. Če se želite izogniti neprijetnemu zadahu, vam svetujemo, da hkrati posežete po peteršilju, cvetovih poprove mete, oljčnem olju ali kozjem oziroma ovčjem siru.

Eliksir zdravja

Naslednji recept sicer ne zveni prav okusno, a bo pripravek vaš imunski sistem tako zelo okrepil, da boste kot Popaj, ki je pojedel špinačo. Strite strok česna ter dodajte rezino ingverja, sok ene limone in žlico medu. Vsujte v mešalnik in zalijte z decilitrom vode. Zmešajte in čim hitreje popijte. Dovolj bo en odmerek eliksirja na dan. Ker gre za močan in učinkovit napitek, lahko moti delovanje zdravil za zniževanje sladkorja v krvi in zdravil zoper strjevanje krvi, zato z njim previdno!  

Odmašen nos

Če imate zamašen nos in boleče, gnojno grlo, uživajte presni česen. Tako pripravljen bo hitro ublažil simptome prehlada.

Konec krčev 

Česen v črevesju preprečuje gnitje in tako zmanjša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij, kar pa pripomore k ravnotežju črevesne flore. Preprečuje tudi nastajanje plinov, krčev in drisk.

Pri pljučnih boleznih 

Glavico česna stremo in vmešamo v mleko. Namakamo 12 ur in nato pijemo po požirkih. Tekočina čisti pljuča in ves organizem.

prejšnji članek
Naredite vonj po vašem okusu!
Življenjski slog
Naredite vonj po vašem okusu!
naslednji članek
Recept za slastne veganske palačinke
Kulinarika
Recept za slastne veganske palačinke