državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj bi morali jesti juhe?

6. 2. 2024; 04.00
Avtor: Jej zdravo
Goveja juha

Juho precedite, nato pa na gladino juhe položite list solate. foto: Profimedia

V hladnejših mesecih topla juha še posebej tekne, zato ne preseneča, da bo pozimi večkrat na našem krožniku. Ko nas zebe ali pa na splošno čutimo pomanjkanje energije, nas lahko juha močno pogreje, hkrati pa nam da prepotrebno energijo.

Juha ne vsebuje veliko kalorij, hkrati pa je lahko neverjetno nasitna. Nekatere so enostavne za pripravo, za druge si moramo vzeti nekoliko več časa, vsekakor pa lahko iz nje naredimo polnovreden obrok. Juhe bi morali uživati, ker naše telo ustrezno hidrirajo, blažijo simptome prehlada in pomagajo ohranjati zdravo težo. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo oziroma se prehranjujejo z juhami, manj možnosti, da bi se zredili ali pa nasploh bili obilni, v primerjavi s tistimi, ki juhe nikdar ne uživajo.

V tradicionalni slovenski družini juho ponudimo kot uvodno ali kot samostojno jed, kot so enolončnice ali še gostejše juhe, imenovane tudi jedi na žlico. Slovenci imamo zelo bogat izbor juh, čeprav včasih ni bilo tako. Kuhali so jih bolnim in ostarelim. Govejo juho so jedli samo ob praznikih, pozneje ob nedeljah. Danes se goveji juhi celo izogibamo zaradi maščob v mesu. Kokošjo juho so stregli porodnicam.

Juha iz pečene maslene buče. foto: Profimedia

Težko boste po svetu jedli tako dobro govejo ali kokošjo juho, kot jo kuhamo v Sloveniji, predvsem zaradi kakovosti mesa in kokoši, kadar gre za prosto rejo in naravno hrano. Vsaka pokrajina ima svoje juhe ali pa jih pripravljajo nekoliko drugače. Juhe so pomemben obrok v prehrani, ker z njimi telo dobi tudi tekočino. Z raznovrstnimi juhami popestrimo prehrano. Prehranjujemo se lahko sezonsko, pomembno pa je, da živila kupujemo v bližnji okolici, najboljše je, če je to mogoče, da imamo svoj zelenjavni vrt. Dostikrat imamo na vrtu veliko zelenjave in je ne znamo porabiti. Seveda lahko občasno ali pozimi že zaradi popestritve posežemo po kakšnem uvoženem živilu, po možnosti ekološkem.

Bučna juha foto: Profimedia

Z globalizacijo smo dobili nova živila ter nove sorte zelenjave in sadja, ki jih prej nismo poznali. Juhe razdelimo na čiste ali bistre, kremne, enolončnice, ribje, sadne, mlečne in narodne, vendar smo se odločili za hladne – poletne, kremne, tuje, domače in druge, ki jih ne moremo uvrstiti med te. Enolončnice so juhe, v katerih so zastopani beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe oziroma po novem vse skupine živil. Čiste juhe so goveja, kostna, dvojno močna z zakuho ali brez nje in tudi ribja.

foto: Profimedia

Kremne juhe se težko uveljavljajo v naši prehrani, predvsem so dobrodošle v prehrani otrok, ko jih navajamo na različne okuse. Po navadi zelenjavo prekuhamo, da izgubi tudi lepo barvo in videz. Pri pripravi kremnih juh je treba skuhati zelenjavo do mehkega, vendar je ne smemo prekuhati, ohraniti mora pravo barvo zelenjave. Prednost kremnih juh je njihova hitra priprava. Kremna juha mora imeti okus po vrsti zelenjave, katere ime ima. Za pripravo moramo imeti dober mešalnik z večjimi obrati, multipraktik ni dovolj. Primeren je mešalnik, ki ima kozarec za mešanje sadja. Pri pripravi uporabljam izraz zmešajte, kar pomeni narediti iz juhe pire. Izraz miksati nam pove več, vendar ni slovenski. Juhe so v glavnem samo uvodna jed, kar pomeni, da sledi še surova zelenjava v solatah. Če bomo uživali dovolj surove zelenjave in sadja, bomo dobili dovolj balastnih snovi, da se naše črevesje ne bo polenilo.

prejšnji članek
Zakaj se je težko otresti odvisnosti od sladkorja?
Zdravje
Zakaj se je težko otresti odvisnosti od sladkorja?
naslednji članek
Kurkuma kot zdravilo
Zdravje
Kurkuma kot zdravilo