stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Osamljenost je nevarna: zakaj je dobro imeti prijatelje različnih generacij?

5. 2. 2024; 04.00
Avtor: Tina Lucu / revija Maja
prijateljstvo, ženska, babica, vnukinja

Poiščite prijatelje, ki jim je mar za vas. foto: Pexels

Če ostanemo aktivni, se družimo, bogatimo svoja življenja, ustvarjanje medgeneracijskih prijateljstev pa nas ohranja mlade po srcu in umu.

Toda kako lahko starejša oseba ustvari obojestransko koristen odnos z nekom, ki je desetletje mlajši, ne da bi se ta počutil, kot da je nadomestek za odsotnega otroka?

Vsako osebo (starejšo ali mlajšo) moramo videti kot celostno in popolno, ni pomembno, koliko je stara. Večina nas sklepa prijateljstva z ljudmi, ker jih imamo radi. Imamo skupne interese ali izkušnje. Spravljajo nas v smeh.

Zaradi njih se počutimo posebne. In enako bi se morali oni počutiti posebne. V našem življenju je vedno prostor za več prijateljev. Zakaj bi torej dovolili, da nas ovira naključni dejavnik, kot je starost?

Večina razume, da je imeti prijatelje pomembno, vendar se ne zavedajo, kako pomembno je v resnici. Znanstveniki začenjajo odkrivati, da je imeti prijatelje, ki jim je mar za nas, resnično pomemben del življenja. In je zelo dober napovedovalec dobrega zdravja, uspeha in sreče.

Starost ne določa meje prijateljstva. foto: Pexels

Zakaj so prijatelji pomembni

Študija, ki jo je izvedel Gallup, je pokazala, da je več kot petkrat večja verjetnost, da boste imeli zdrave odnose in življenje, če se družite z ljudmi z zdravo miselnostjo.

• Znanstveniki so ugotovili, da je osamljenost bolj nevarna kot onesnažen zrak, debelost ali pretirano pitje.

• Posamezniki, ki niso osamljeni, imajo toliko težav kot osamljeni ljudje. A ko ste osamljeni, vas težave, s katerimi se spopadate, obremenjujejo bolj in dalj časa.

• Ljudje z aktivnim družabnim življenjem lahko hitreje premagajo stres. Ko je posameznik pod stresom, ga prijatelji opomnijo na njegovo vrednost, kar osebi omogoči, da se izogne negativnim občutkom.

• Prijateljstvo je glavni dejavnik sreče.

• Naučimo se sklepati prijateljstva po naključju. Nihče, niti starši, nas ne nauči, kako to narediti.



Na prijateljstva ni mogoče gledati niti črno niti belo, v smislu ali sva najboljša prijatelja za vedno ali pa sploh ne. Upoštevanje strogih pravil o prijateljstvih vam bo škodovalo. Poskusite se osredotočiti na vrsto prijateljstev, od znancev, priložnostnih kolegov do zelo tesnih prijateljev. Imeti širok in zanimiv družbeni krog je odločilnega pomena za srečo.

prijatelji foto: profimedia LIZA MAJA

prejšnji članek
Bojan Križaj si želi, da bi se gledalci vrnili na smučarske tekme
Svet slavnih
Bojan Križaj si želi, da bi se gledalci vrnili na smučarske tekme
naslednji članek
Prepoznajte znake intolerance na določena živila
Zdravje
Prepoznajte znake intolerance na določena živila