pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Največ zaslužijo prvorojenci

10. 3. 2016; 05.30
Avtor: Tina Guček/revija Bodi zdrava
Največ zaslužijo prvorojenci
Ste se kdaj spraševali, kaj vse vpliva na to, kakšen človek postanete v življenju? Strokovnjaki trdijo, da vas je med drugim izoblikovalo tudi vaše 'mesto' v družini, v kateri ste odraščali.

Z drugimi besedami – to, ali ste se rodili kot prvi, drugi, morda tretji otrok, je vplivalo na to, kakšni ste zdaj, ko ste odrasli.

PRVOROJENEC

Starši se prvemu otroku največ posvečajo iz več razlogov. Ker je prvi, je zanje vse novo – veliko stvari jih skrbi, trudijo se, da bi svojo vlogo staršev opravili čim bolje, vsak prosti trenutek posvečajo otroku, se z njim igrajo, rišejo, mu berejo, medtem ko imajo za vsakega naslednjega otroka samodejno manj časa. Po mnenju strokovnjakov je prav ta velika količina pozornosti v najbolj ključnem mladem obdobju glavni vzrok za to, da naj bi imeli prvorojenci na splošno višji inteligenčni količnik kot njihovi mlajši sorojenci (kar je med drugim pokazala raziskava, ki so jo leta 2007 opravili na Norveškem).

Najstarejši otrok v družini pogosto odraste v zelo uspešnega, samozavestnega in odgovornega človeka, kar je po mnenju strokovnjakov zato, ker ima v najbolj zgodnjem obdobju veliko pozornosti staršev, ki se mu posvečajo na vseh področjih, ga spodbujajo in hvalijo. Pozneje, ko malce zrasejo, jim starši pogosto zaupajo skrb za mlajše brate ali sestre, zato so običajno tudi zelo vestni in skrbni. Morda so zaradi tega 'nagnjeni' tudi k temu, da si prej v življenju ustvarijo družino in so zelo skrbni starši.

V življenju: Karierno se prvorojenci zelo dobro znajdejo v pomembnih poklicih, ki od njih zahtevajo veliko odgovornosti in v katerih so v središču pozornosti, običajno je tudi njihov zaslužek višji kot zaslužek sorojencev. Po podatkih je več kot polovica predsednikov Združenih držav Amerike prvorojencev, kar naj bi se skladalo s tem, da so zelo dominantne osebe.

SREDNJI OTROK

Po mnenju strokovnjakov vrstni red rojstva najbolj vpliva na otroke, ki niso niti najmlajši niti najstarejši v družini. Če ima prvorojenec vso pozornost staršev, preden mu sledijo bratje ali sestre, ima najmlajši veliko pozornosti, ker je pač najmlajši in otročiček v družini. Srednji otroci so tako nekako najbolj zapostavljeni in pogosto težko najdejo svoje mesto tudi pozneje v življenju. Veliko naj bi jih šlo skozi destruktivne faze ali faze, ko s svojim vedenjem iščejo pozornost staršev (tudi če je ta pozornost negativna), njihov šolski uspeh naj bi bil na splošno slabši kot šolski uspeh njihovih starejših bratov ali sester. Ima pa pozicija srednjega otroka tudi nekaj pozitivnih lastnosti, saj naj bi bili zelo dobri pogajalci in diplomati in naj bi se zelo hitro in dobro znašli v vseh mogočih položajih v življenju.

V življenju: Za srednje otroke velja, da zanje ni neke 'vloge' ali kalupa, v katerega jih življenje postavi, zato ne sledijo predstavam, ki naj bi zanje veljale, ampak oblikujejo čisto svoj način mišljenja, čisto svoje vloge. Veliko jih pozneje v življenju začne s svojim lastnim podjetjem, v katerem se posvetijo stvarem, ki jih imajo radi in so jim strastno predani. Če gre verjeti raziskavam, jih zelo privlači tudi svet umetnosti.

NAJMLAJŠI

Za najmlajše v družini velja, da so socialno najbolj uspešni, saj so zelo odprti, očarljivi in zabavni. Starši so pri vzgoji mlajšega otroka po navadi že bolj sproščeni in izkušeni, zato ne komplicirajo toliko in znižajo tudi pričakovanja, ki jih imajo od svojega otroka. Tu se lahko pojavi težava, da otrok to začuti in vzame preveč dobesedno – da se namreč v življenju premalo trudi, saj ve, da se od njega ne pričakuje toliko. Najmlajši so pogosto tudi pravi uporniki, saj želijo stopiti iz sence starejših bratov ali sester.

V življenju: Ker imajo zelo priljuden značaj, se ljudje, ki so odraščali kot najmlajši v družini, odlično odrežejo na primer v prodaji, hkrati pa so tudi zelo zabavni in se dobro znajdejo kot igralci ali na splošno v svetu zabave (najmlajši v družini so na primer Billy Crystal, Goldie Hawn, Cameron Diaz …).

EDINCI


Kot prvorojenci imajo tudi edinci ogromno pozornosti staršev in običajno odrastejo v odgovorne odrasle, ki v življenju veliko dosežejo. Ker odraščajo v okolju brez bratov in sester, se dobro razumejo z odraslimi in so večinoma zelo zreli, kljub tej zrelosti pa naj bi se precej zanašali na svoje starše (kot odrasli naj bi se pozneje odselili od doma in bili na splošno manj samostojni).

V življenju: Na splošno velja, da se edinci slabše znajdejo v medsebojnih odnosih, zato težje vzpostavljajo uspešne partnerske odnose, po drugi strani pa so zelo uspešni karierno, saj je veliko direktorjev velikih in uspešnih podjetij edincev.

ZANIMIVOSTI:

- Pri dvojčkih je vloga prvorojenega pogosto še bolj poudarjena. Dvojček, ki na svet prijoka prvi, je pogosto večji in fizično močnejši in tako ostane tudi pozneje v življenju bolj dominanten.
- Če je med sorojencema več kot pet let razlike, naj bi mlajši prevzel veliko značilnosti, ki sicer veljajo za prvorojenca, in ne toliko značilnosti, ki naj bi veljale za mlajšega otroka.
- Če so sorojenci različnega spola, med njimi ni toliko tekmovalnosti kot med sorojenci, ki so istega spola.

prejšnji članek
Skrivnost lepe kože
Moda&Lepota
Skrivnost lepe kože
naslednji članek
ABC maščob v prehrani
Zdravje
ABC maščob v prehrani