Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nosečniške tegobe: masaža je pravi balzam!

8. 3. 2016; 09.15
Avtor: Š. K.
iStock_000018830690_Medium
Se tudi vi spopadate z nogami, ki vam kar naprej zatekajo, in vodo, ki se vam nabira v telesu?

Se slabo počutite in še slabše spite?
Potem morate nujno na masažo, tudi s svojim trebuščkom. O nosečniški masaži smo se pogovarjali s Tino Tomšič iz masažnega in lepotnega studia Alaria, ki pravi, da morajo nosečnice sebe postaviti na prvo mesto.

Kdaj na masažo?
Masaža nosečnice mora biti vedno prilagojena njenemu stanju in počutju. Toda pozor, nikar se na masažo ne odpravite prekmalu! »Masaže se odsvetujejo v prvem tromesečju, saj je takrat telo posebej občutljivo, lahko pa imate težave tudi z različnimi nevšečnostmi, kot so slabost in druge tegobe,« pove Tina Tomšič.

Kakšna masaža je primerna?


Primerna je tista masaža, ki nosečnici ustreza in ji daje dober občutek. »Dobra masaža nosečnici daje občutek varnosti, ugodno vpliva na njeno počutje, krvni pritisk in na splošno zdravje,« pove vodja masažnega salona Alaria in doda, da so najprimernejši položaji za nosečniško masažo tisti na boku in na hrbtu, če se nosečnica le dobro počuti v svoji koži.

Masaža po 12. tednu nosečnosti
»Pred tem gre za izjemno občutljivo obdobje, v katerem je možnost spontanega splava največja. Zato se za primerno masažo raje odločite po prvem tromesečju, prej pa se posvetujte tudi s svojim zdravnikom in maserko,« pravi Tina Tomšič. In še opomba: masaža mora biti prilagojena vašemu počutju in potrebam. Če je masaža prilagojena, potem je popolnoma varna tako za mamo kot tudi za otroka.

Splošna nosečniška masaža ne obstaja
»Masaža mora biti prilagojena nosečnici, njenim željam in potrebam. Izbira položaja, trajanje in masažni prijemi so odvisni od dolžine nosečnosti in morebitnih težav. Čeprav se bolečina najpogosteje pojavi prav v spodnjem delu hrbtenice, vzrok zanjo lahko iščemo tudi v neprimerni obutvi, slabi drži, preobremenjenosti mišic nog, medenice in še kje. To je še posebno pomembno zdaj, ko so temperature nekoliko višje,« pravi Tina Tomšič. »Pomembno je, da nosečnica maserju zaupa in da se mu popolnoma prepusti. To še posebej velja za masažo trebuščka, ki mora biti počasna in nežna, njen namen pa je tudi, da nahrani kožo in prepreči nastanek strij.«



Na masažo vsaj enkrat na teden
Številne znanstvene študije potrjujejo, da masaža enkrat tedensko zmanjša nosečniški stres in pozitivno vpliva na bolečine v nogah in hrbtenici, omilijo se slabosti, uravna se krvni tlak in zmanjša število prezgodnjih porodov. Seveda pa to ni vse! »Za zdravo nosečnost so zelo pomembni telesna aktivnost, zmerna in raznovrstna prehrana, dovolj tekočine in počitka,« je prepričana Tina.

Kako dolgo naj traja?
Trajanje masaže je odvisno od počutja nosečnice. »Masažo lahko razdelimo na krajše dele in jo zato lahko izvajamo pogosteje,« je prepričana Tina. Za nežnejšo masažo se lahko odločite pogosteje, tiste, ki so nekoliko bolj intenzivne, pa naj pridejo na vrsto vsakih štirinajst dni.


Ne verjamete? Preizkusite!
Če imate težave z zastajanjem vode ali klasičnimi nosečniškimi težavami, potem je nujno, da se pustite razvajati masaži za nosečnice. Preverite bogato in pestro ponudbo in pustite, da vas prepriča.

prejšnji članek
Spalna vreča za mačka
Življenjski slog
Spalna vreča za mačka
naslednji članek
Ste že videli hotel Palazzo Versace?
Življenjski slog
Ste že videli hotel Palazzo Versace?